ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

800 ευρώ σε 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους -Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, ανακοινώνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Το σχέδιο αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το σχέδιο παρουσίασε ο Χρήστος Σταικούρας και σύμφωνα με αυτό:

Σύμφωνα με αυτό:

Πρώτον, επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και συγκεκριμένα σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους. Το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Δεύτερον, επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις για την προστασία τους, και συγκεκριμένα καλύπτονται 800.000 επιχειρήσεις. Ελάχιστες επιχειρήσεις εξαιρούνται. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Τρίτον, καλύπτονται με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων

Τέταρτον, θεσπίζεται χρηματοδοτικό σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πέμπτο,  το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες επιχειρήσεις σε όλους εργαζόμενους.

Έκτον, οι τράπεζες και διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δανείων των ενήμερων οφειλετών.

Έβδομο, μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα. Άμεσα, θα δοθούν από το ΥΠΟΙΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά 150.000.000 ευρώ για να χρημοτοδοτηθούν αυτά τα μέτρα.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Αδωνι Γεωργιάδη

Οι επιχειρήσεων που πλήττονται δικαιούνται 3μηνη αναστολή των χρεών τους.
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν.
Αναζητούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό.
Για την επανεκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς.
Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων.

Γ. Βρούτσης: Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Η κυβέρνηση εκτιμά - και το έχει αποδείξει διαχρονικά - απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα - αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Σε εξέλιξη είναι οι ανακοινώσεις από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση για τα νέα μέτρα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη εδώ και μισό μήνα έχουν μόνον έξοδα και καθόλου εισπράξεις αλλά και να ενισχύσει τους εργαζόμενους.

Οι ανακοινώσεις αφορούν στο oλοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κοροναϊο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

 

Σε ένα πακέτο-μαμούθ για τη στήριξη της οικονομίας προχωράει η κυβέρνηση, επιχειρώντας αφενός ν’ αντιμετωπίσει το «πάγωμα» που έχει επέλθει λόγω κορονοϊού με βίαιο τρόπο και τις συνέπειες που έχει σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αφετέρου κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να κρατήσει ζωντανή την οικονομία και να μετριάσει τις συνέπειες της επόμενης μέρας, οι οποίες ούτως ή άλλως αναμένονται δραματικές λόγω της κάμψης του τουρισμού και της κρίσης που έχει χτυπήσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το πακέτο στήριξης θα συμπεριλάβει το σύνολο των επιχειρήσεων και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα πλην αυτών που συνεχίζουν τη λειτουργία τους (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κτλ.). Ενδέχεται δε το πακέτο αυτό και συγκεκριμένα οι προστατευτικές του ρυθμίσεις να παραταθούν και το Μάιο, αφού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δύσκολα θα έχει επέλθει έως τότε η επιστροφή στην κανονικότητα, με το πρώτο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση να είναι η άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας και εν συνεχεία θα επιτραπεί σταδιακά η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που έκλεισαν.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος του πακέτου – το οποίο «κλείδωσε» χθες το πρωί σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – θα ανέλθει σε περίπου 15 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί κοντά στο 8% του ΑΕΠ και είναι υπερτριπλάσιο από αυτό που ήδη έχει ανακοινωθεί και αφορά τρεις δέσμες μέτρων. Βασικός στόχος είναι στο τέλος αυτής της περιπέτειας η οικονομία να επανεκκινήσει με δυναμικό τρόπο και να περιοριστούν έτσι οι απώλειες, την ώρα που η στροφή σε ύφεση τουλάχιστον για το 2020 είναι πλέον δεδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ένταξη των επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, λογιστές, οικονομολόγοι κτλ.) στο πλαίσιο του βοηθήματος των 800 ευρώ. Έως την τελευταία στιγμή πάντως, υπό συζήτηση ήταν το ενδεχόμενο να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια, για το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη λογική της δικαιοσύνης ως προς τη λήψη των μέτρων.

Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται, επίσης, η επιδότηση επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων και η κρατική ενίσχυση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσα (και) από κοινοτικούς πόρους. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά και να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

newsit.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στην απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης (28/3) η Β . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search