ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΓΝΠ το νοσοκομείο "σταθμός" για τον κορωνοϊό- Από το γκρουπ των Αγίων Τόπων έως ... σήμερα

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο κλήθηκε να «σηκώσει» το βάρος των κρουσμάτων  κορωνοϊού στην Πελοπόννησο ,  την Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά καθώς χαρακτηρίστηκε νοσοκομείο αναφοράς . Δέχθηκε μάλιστα το πρώτο μεγάλο «κύμα» ασθενών με τους ταξιδιώτες από το γκρουπ των Αγίων Τόπων και τις επαφές τους που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση . 

Ο ασθενής «μηδέν» στη Δ. Ελλάδα - Το γκρουπ από τους Αγίους Τόπους – Η πορεία και το σήμερα

Στο νοσοκομείο καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από τον ιό στην Ελλάδα.  Η «μάχη» συνεχίζεται ,  κλινικές διαμορφώθηκαν σε χώρους για την νοσηλεία αποκλειστικά και μόνο κρουσμάτων του ιού.  Το πρώτο διάστημα τα κρούσματα έφταναν κατά δεκάδες , η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αλλά το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «πέρασε το δύσβατο μονοπάτι» , φυσικά και υπήρξαν «απώλειες»  15 περίπου εργαζόμενοι οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες αφού είχαν έρθει σε επαφή με το πρώτο κρούσμα τον 66χρονο. 

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας δεν υπάρχει εφησυχασμός. Το achaianews.gr μίλησε με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή... από την πρώτη στιγμή, για το πρώτο δύσκολο διάστημα με το γκρούπ από τους Αγίους Τόπους , τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα από τον φονικό ιό που καταγράφηκε στην Πάτρα, τα προβλήματα , τις ελλείψεις , τα νεότερα δεδομένα , την γενικότερη κατάσταση. 

Χαράλαμπος Γώγος  - Λοιμωξιολόγος  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

Ήταν στην αρχή αρκετά ήρεμα , προετοιμάζαμε όλη την διαδικασία , να είναι όλα έτοιμα να δεχθούμε τους ασθενείς. Στη συνέχεια ακολούθησε η μεγάλη εισροή ασθενών από το γνωστό γκρούπ των Αγίων Τόπων όπου σε μια βραδιά άλλαξε το νοσοκομείο  μορφή και δημιουργήθηκαν δύο κλινικές νοσηλείας ασθενών αποκλειστικά και μόνο με Covid19. Στη φάση αυτή υπήρξε μια τεράστια , γιγαντιαία προσπάθεια να οργανωθεί όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όχι πλέον για να υποδεχθεί την επιδημία αλλά για να υποδεχθεί αυτό το μεγάλο αριθμό ασθενών.  Ήταν επιτυχές όμως ! Χρειάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα να ξενυχτάμε στο νοσοκομείο μια ομάδα ανθρώπων που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και ευτυχώς το όλο αποτέλεσμα στέφθηκε με επιτυχία μια και καταφέραμε να νοσηλεύσουμε επιτυχώς τους ασθενείς και τους μετρίους πάσχοντες και τους βαρέως πάσχοντες διαμορφώνοντας τον ανάλογο χώρο στην ΩΡΛ κλινική , στην οφθαλμολογική κλινική και τον θάλαμο αρνητικής πίεσης . Παράλληλα είχαμε και την συνεχή επαφή με όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας ιδιαίτερα με τον Πύργο και την Αμαλιάδα που είχαν τα πρώτα κρούσματα  αλλά και στην συνέχεια με όλα τα νοσοκομεία της περιοχής μας για να οργανώσουν και αυτοί τους κατάλληλους θαλάμους υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων. Με την βοήθεια της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας μπορέσαμε και αυτό να το οργανώσουμε σωστά και αυτή τη στιγμή όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας είναι σε θέση να υποδεχθούν και να νοσηλεύσουν ύποπτα κρούσματα μέχρις ότου επιβεβαιωθούν και έρθουν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας .

Ήταν για εμάς ένα σοκαριστικό γεγονός ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα που κατέληξε στο νοσοκομείο της Πάτρας . Ήταν ο πρώτος ασθενής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με κορωνοϊό που διασωληνώθηκε , βαρύτατα πάσχων ασθενής , κάναμε τεράστια προσπάθεια για να τον σώσουμε όμως δυστυχώς η νόσος του είχε μια ταχύτατη εξέλιξη  και κατέληξε μετά από νοσηλεία στο θάλαμο αρνητικής πίεσης υπό διασωλήνωση. Από εκεί και μετά είχαμε άλλη μια απώλεια. Από την άλλη βέβαια έχουμε νοσηλεύσει περίπου 40 ασθενείς και από αυτούς περίπου 20 έχουν ήδη πάρει εξιτήριο.

Είναι μια δύσκολη μάχη καθότι είναι και μια νόσος την οποία δεν την γνωρίζαμε , τώρα την μαθαίνουμε , είναι μια νόσος που έχει πολλά χαρακτηριστικά δύσκολα , όπως είναι αυτή τη στιγμή η έλλειψη σε απολύτως αποτελεσματική θεραπεία. Δοκιμάζονται πολλά φάρμακα αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η κατοχυρωμένη  θεραπευτική προσέγγιση που θα θέλαμε όλοι για να έχουμε μια θετική έκβαση. Χρησιμοποιούνται σχεδιασμοί φαρμάκων μέχρις ότου τελειώσουν οι κλινικές μελέτες που θα ορίσουν ποια είναι η αποτελεσματική  θεραπευτική αντιμετώπιση.  Επίσης είναι μια δύσκολη νόσος γιατί έχει μια μεγάλη μεταδοτικότητα , επομένως τίθενται και θέματα τρόπου νοσηλείας, μέτρων ατομικής προστασίας  , προφύλαξη του προσωπικού , έκθεσης του προσωπικού είναι μια πολύπλοκη κατάσταση , η οποία θέλει εκτός από την λήψη των μέτρων και μια συνεχή επιτήρηση από όλους μας για την τήρηση των μέτρων και την καλή οργάνωση του όλου νοσοκομειακού χώρου. Είμαστε βέβαια  τυχεροί γιατί έχουμε στην Πάτρα ένα ικανό προσωπικό από άποψη λοιμωξιολόγων είμαστε ήδη οκτώ λοιμωξιολόγοι στην περιοχή μας , υπάρχουν πολύ καλά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες λοιμώξεων και έχουν εκπαιδευτεί ακόμη περισσότερο , επομένως ως νοσοκομείο είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση σε σχέση με την εμπειρία της νοσηλείας των ασθενών αυτών.

Σε σχέση με τα φάρμακα είμαι αισιόδοξος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν θεραπευτικοί συνδυασμοί από φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σε πολλές χώρες που έχει υπάρξει η επιδημία , έχουν σαν βάση την χλωροκίνη και αυτή συνδυάζεται με άλλες επικουρικές θεραπείας. Υπάρχουν καινούργια φάρμακα τα οποία φαίνεται να είναι αποτελεσματικά , υπάρχουν μέσα από κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία περιμένουμε να δείξουν την αποτελεσματικότητα τους μετά την ολοκλήρωση των μελετών αυτών. Και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός ερευνητικών κέντρων που ασχολούνται με την νόσο αυτή και σε πολλές από αυτές τις μελέτες συμμετέχει και η Ελληνική Ομάδα και μάλιστα σε μία από αυτές που σχετίζεται με την χορήγηση κολχικίνης , θα ξεκινήσει σύντομα οργανώνεται από μεγάλη ομάδα λοιμωξιολόγων και καρδιολόγων της χώρας μας.

Αιφνιδιαστήκαμε είναι η αλήθεια γιατί αυτή η επιδημία ήταν σχεδόν ανεξέλεγκτη , βλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε μεγάλες Ευρωπαϊκές Χώρες όπως είναι η Ισπανία , η Ιταλία , η Γαλλία. Μάλλον αιφνιδιαστήκαμε από την μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού , η οποία δυστυχώς είχε σαν αποτέλεσμα να ξεφύγει η νόσος πριν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα απομόνωσης τα οποία φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είναι και τα πιο βασικά , η απομόνωση του πληθυσμού.  Λόγω της έλλειψης εμβολίου και λόγω της έλλειψης θεραπείας  , το μόνο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να απομακρύνουμε τους πάσχοντες από τους υπολοίπους για να σταματήσει η διάδοση του ιού στην κοινότητα. Δυστυχώς σε κάποιες χώρες αυτό έγινε σχετικά καθυστερημένα . Υπήρξαν μεγάλες ομάδες υπερμετάδοσης μέσα στο πληθυσμό , με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε σε πολλές χώρες όπου η έκταση της νόσου ξεπέρασε τις  δυνατότητες που υπάρχουν στα συστήματα υγείας για την αντιμετώπιση της . Στην Ελλάδα πιστεύω ότι είμαστε σχετικά καλά.  Ο Απρίλιος θα είναι πιο δύσκολος , ελπίζω όμως να δούμε κάποια στιγμή σε σύντομο χρονικό διάστημα και την ύφεση της δύσκολης αυτής επιδημίας.

Κυριάκος Καρκούλιας  - Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

Όταν ξεκίνησε η «όλα» ,η  πρώτη σκέψη μου ήταν πώς το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με το προσωπικό που διαθέτει , τόσο το Ιατρικό όσο και το Νοσηλευτικό και ότι μετά από σχεδιασμό θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε συμβεί και σε οποιοδήποτε πρόβλημα φανεί στην πορεία των περιστατικών που θα έρχονται στο νοσοκομείο

Το νοσοκομείο δέχθηκε το πρώτο μεγάλο γκρουπ αυτό από τους αγίους τόπους, το δέχθηκε ψύχραιμα και το αντιμετώπισε πολύ καλά και φαίνεται αυτό εκ του αποτελέσματος  αλλά και με σωστή οργάνωση, υπό την έννοια ότι ναι μεν υπήρξε ένας αιφνιδιασμός , αυτό έλλειπε , πλην όμως φάνηκε και φαίνεται ακόμα και σήμερα ότι υπήρξαν οι δομές , ο σχεδιασμός, υπήρξε μια πρόνοια αφού είχαμε ενημερωθεί ότι σιγά σιγά ο κορωνοϊός θα πλήξει και την περιοχή μας .Οπότε ότι νομίζω ότι με σωστές και σύντομες κινήσεις το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανταπεξήλθε στην πρώτη ροή ασθενών με κορωνοϊό και συγκεκριμένα τους ασθενείς από τους Αγίου Τόπους. 

Νομίζω ότι  η κατάσταση ως τώρα τέλη Μαρτίου χαρακτηρίζεται σταθερή, ελεγχόμενη. Ασθενείς νοσηλεύονται , ασθενείς είναι στην πτέρυγα που έχει σχεδιαστεί βάση των πλάνων για όλο το νοσοκομείο, βεβαίως δεχόμαστε περιστατικά από όλη την Νοτιοδυτική Ελλάδα και όχι μόνο , πλην όμως η κατάσταση είναι σταθερή .  Κάποια προβλήματα με την υλικοτεχνική υποδομή όσο αναφορά τις μάσκες , τις ενδυμασίες και λοιπά , λογικό είναι να υπάρχουν , έχουν προκύψει σε όλη την Ελλάδα και κανείς δεν θα μπορούσε να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο από πολύ πριν. Νομίζω όμως ξεπερνιούνται σιγά σιγά  αυτά τα προβλήματα ή τουλάχιστον αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στο να μην καταφέρουμε να περιθάλψουμε τους ασθενείς αυτούς.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον ιό δεν θα έλεγα ότι είναι νέα φάρμακα απλά φαίνεται ότι ο συνδυασμός κάποιων φαρμάκων , ιδιαίτερα στα βαριά περιστατικά, αυτά δηλαδή που είναι διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας φαίνεται να έχουν την δική τους αξία. Μένει να το δούμε βέβαια ακόμα. Ελπίζουμε σε αυτά διότι δεν έχουν κάτι άλλο.  Πλην όμως ας ελπίσουμε να βγει και κάτι καινούργιο το οποίο να έχει αποτελεσματικότητα . Σε ότι αφορά τον ιό και τα όσα γνωρίζαμε πριν φτάσει στην Ευρώπη , δεν νομίζω ότι κάτι καινούργιο προέκυψε απλά κατανοήσαμε καλύτερα και πήραμε πιο σοβαρά όλες οι χώρες την διασπορά του ιού.  Νομίζω ότι δεν ήταν ο ιός ο πιο σοβαρός συγκριτικά με αυτό που περιμέναμε , ήταν η διασπορά τέτοια την οποία κάποια κράτη , εμείς ευτυχώς όχι τόσο πολύ , δεν μπόρεσαν να ελέγξουν , δεν μπορούν ακόμα να ελέγξουν , οπότε για αυτό πιστεύω περισσότερο θορυβηθήκαμε .

Το να πούμε ότι ένα κράτος έχει ένα άριστο σύστημα υγείας δεν μπορούμε , δεν νομίζω πώς υπάρχει σύστημα υγείας παγκοσμίως που να είναι τέλειο.  Άλλα κράτη έχουν καλύτερο άλλα λιγότερο καλό , σε κάθε περίπτωση να βγούμε «κερδισμένοι» από όλο αυτό που συμβαίνει , να βγούμε πιο σοφοί. Όλα τα κράτη να βάλουν τα δεδομένα κάτω και να δουν τι ακριβώς θέλουμε από ένα εθνικό σύστημα υγείας ή πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε  ώστε (να μην χρειαστεί) αν χρειαστεί στο μέλλον να είμαστε σαφώς σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα οτιδήποτε.

Δημήτρης Ζιαζιάς – Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας – Γιατρός Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Μετά το γκρουπ από τους Αγίους Τόπους αυτή τη περίοδο έχει σταθεροποιηθεί η προσέλευση των ασθενών στα επείγοντα και η νοσηλεία , έχει βέβαια αυξητική πορεία αλλά δεν έχει έναν ρυθμό αύξησης ο οποίος να είναι μη διαχειρίσιμος.  Το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες τριάντα μέρες είναι ότι έχουν βγει αρκετοί συνάδελφοι από την Παθολογική Κλινική εκτός μάχης γιατί διαγνώστηκαν με κορωνοϊό.  Από τις τέσσερις ομάδες της Παθολογικής αυτή τη στιγμή είναι εκτός υπηρεσίας, περίπου δέκα γιατροί και γίνεται μια προσπάθεια αναπροσαρμογής του προγράμματος , επειδή δεν υπάρχουν εφεδρείες , δηλαδή δεν έχει προσληφθεί καινούργιο προσωπικό  ιατρικό , μόνο μια συνάδελφος επικουρική γιατρός έχει έρθει σαν έκτακτη πρόσληψη συμβασιούχους και μόνο 25 επικουρικοί νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Επειδή έχει αυξηθεί η κίνηση είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση και δεν έχουμε ξανά αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο . Ουσιαστικά γίνεται μια προσπάθεια να προσαρμοστούμε και να προσφέρουμε όσα περισσότερα . Δεν υπάρχει η έννοια του ωραρίου πλέον , τουλάχιστον στις κλινικές πρώτης γραμμής .Η βάρδια ξεκινάει στις 8 το πρωί μέχρι της 15:00 το μεσημέρι δεν τηρείται πάντα και αρκετοί συνάδελφοι ειδικά τις πρώτες 15 μέρες από τη στιγμή που εντοπίστηκε το γκρουπ από τους Αγίου Τόπους έμεναν και μέχρι τις 22:00 το βράδυ χωρίς να εφημερεύουν. Το βασικό πρόβλημα , το οποίο έχουμε θέσει και στην Διοίκηση του Νοσοκομείο και στα αρμόδια όργανα είναι ότι δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ έξτρα οικονομική ενίσχυση ούτε στο Νοσοκομείο του Ρίου αλλά ούτε και στον Άγιο Ανδρέα ενώ θεωρητικά με βάση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Όποιες πρόσθετες ανάγκες έχουν προκύψει έχουν χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Δεν έχει έρθει κανένα ευρώ από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό των προστατευτικών μέσων , τα οποία έχουν αρχίσει και εκλείπουν και γίνονται διάφορες πατέντες οι οποίες δεν είναι ούτε προστατευτικές για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές , ούτε αποτελεσματικές. Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 και  FFP3 βρίσκονται σε έλλειψη και είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το αν υπάρχει σχεδιασμός και προστασία των υγειονομικών. Δεν γίνεται να προχωρήσει άλλο έτσι αν δεν παρθούν κάποια έκτακτα και άμεσα μέτρα.

Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο του Ρίου κρατιέται σχετικά καλά σε σχέση με άλλα νοσοκομεία επειδή έχει δανειστεί και έχει προμηθευτεί κυρίως μάσκες αυξημένης προστασίες κυρίως από γειτονικά νοσοκομεία και από άλλα νοσοκομεία της Αχαΐας,  από το Καραμανδάνειο και τον Άγιο Ανδρέα.  Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο.

Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού έχει δημιουργηθεί και έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία με βάση τις μνημονιακές πολιτικές και με βάση την υποταγή στις επιταγές δανειστών και Τρόικας. Η Αχαΐα ήταν από τους νομούς που βίωσε πολύ μεγάλη κρίση.  Σε ότι αφορά τα οργανικά κενά , τα κενά και οι οργανισμοί  των νοσοκομείων είναι διαμορφωμένοι για μια κανονική περίοδο , δεν είναι διαμορφωμένοι ούτε για έκτακτες καταστάσεις , ούτε για την αντιμετώπιση μια τέτοιας πανδημίας.  Θεωρητικά θα έπρεπε να αυξηθούν οι οργανικές μόνιμες θέσεις υγειονομικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη κατάσταση  και όχι με επικουρικούς και συμβασιούχους γιατρούς. Θα σας πω το παράδειγμα του νοσοκομείου του Ρίου που είναι ένα από τα 16 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό τα οργανικά κενά είναι τεράστια , 55 γιατροί προ της έναρξης της πανδημίας , 55 κενά σε μόνιμους γιατρούς , 175 κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό μόνιμο και 140 οργανικές θέσεις κενές σε ότι αναφορά τους ειδικευόμενους.

Νιώθουμε την αλληλεγγύη και την στήριξη που υπάρχει από τον απλό κόσμο και την κοινωνία και αυτό μας δίνει πραγματικά κουράγιο. Αυτός ο οποίος δεν δίνει και θα έπρεπε να δίνει είναι η πλευρά του κράτους και της πολιτείας. Θέλουμε ουσιαστική ενίσχυση υλική , μέσα ατομικής προστασίας , να μην πηγαίνουμε ως πρόβατα στη σφαγή , να μην νιώθουμε ότι το κράτος μας αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους.  Υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας που προσπαθούν να βοηθήσουν από μια απλή μάσκα μέχρι ότι άλλο.  Επίσης θέλουμε την νομική προστασία των γιατρών που καλούνται να δώσουν αυτή τη μάχη.  Το βλέπουμε και στην Ιταλία που στους γιατρούς μετακυλύετε η τεράστια ευθύνη, ως αναφορά το νομικό ζήτημα , αποφασίζουν χωρίς να υπάρχει κανένα πρωτόκολλο και καμία κάλυψη από την πλευρά της πολιτείας , αποφασίζουν ποιοί πρέπει και μπορούν να διασωληνωθούν και ποιοι όχι , σε ποιους δηλαδή θα δοθεί μια ευκαιρία για να προσπαθήσουν να μείνουν στη ζωή. Ενώ δηλαδή υπάρχουν οι ελλείψεις υλικές , σε τεχνικό εξοπλισμό , σε μονάδες εντατικής θεραπείας … και καλούνται οι γιατροί ενώ δεν θα έπρεπε να αναλάβουν αυτό το κόστος και το βάρος.  Έχουν βρεθεί να ζημιώνονται και οικονομικά και ηθικά και νομικά με διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να κερδίσουν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Δεν υπάρχει καμία νομική κάλυψη.  

Στέλιος Τσόχατζης  -Αντιπρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας

Η πρώτη περίοδος ήταν καταρχάς πρωτόγνωρη για εμάς αφού και δεν είχαμε προετοιμαστεί να ζήσουμε κάτι τέτοιο, ήταν πρωτόγνωρο για την κοινωνία αλλά και για το υγειονομικό προσωπικό. Το σύστημα υγείας έτσι όπως ήταν διαμορφωμένο από πριν στη χώρα λειτουργούσε κάτω από συνθήκες που δεν θα μπορούσαν εύκολα να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο. Λειτουργούσε στο κόκκινο από πριν , πόσο μάλλον τώρα, σε ότι αναφορά την στελέχωση των νοσοκομείων και την χρηματοδότηση αυτών. Σε ότι αφορά το κομμάτι της περιοχής μας και του νοσοκομείου θεωρώ ότι ουσιαστικά υπήρχε μια καθυστέρηση από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και από τον ΕΟΔΥ σε ότι αφορά τις οδηγίες που έπρεπε  να δώσουν για την ιχνηλάτηση και τον έλεγχο των πρώτων περιστατικών. Οι οδηγίες που υπήρχαν τότε  επίσημα από τον ΕΟΔΥ ήταν  οι ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες Κίνα , Ιράν και Κορέα ουσιαστικά ήταν αυτές οι οποίες θα έπρεπε να ελεγχθούν με τέστ όταν θα έφταναν στο νοσοκομείο.  Ο συγκεκριμένος ταξιδιώτης , ο πρώτος ασθενής στην περιοχή ήταν από το  γκρουπ ταξιδιωτών στο Ισραήλ άρα δεν υπήρχε μέσα στις οδηγίες , άρα καθυστέρησε να διαγνωσθεί.  Χάριν στην κυρίως επιμονή των συναδέλφων  της Παθολογικής Κλινικής του Ρίου ελέγχθηκε  αν και με καθυστέρηση και τελικά έγινε μια ιχνηλάτηση όλων των επαφών που είχε και ουσιαστικά τώρα μετά από μερικές εβδομάδες μιλάμε για έναν περιορισμό των κρουσμάτων στην περιοχή μας και έναν έλεγχο της εξάπλωσης του ιού σε ότι αφορά την περιοχή. Το πρώτο «κύμα» ασθενών που έγινε αρχικά στη χώρα μας και αρχικά στην περιοχή μας (σε Αχαία και Ηλεία ) ελέγχθηκε κυρίως από την επιμονή των γιατρών να παρακάμψουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ήταν μια μεγάλη «μάχη» κυρίως του προσωπικού της πρώτης γραμμής , οι συνάδελφοι των επειγόντων περιστατικών , οι συνάδελφοι παθολόγοι και οι συνάδελφοι εντατικολόγοι έδωσαν μια πραγματική μάχη με τα ελάχιστα υλικά που είχαν τότε και τώρα στην διάθεση τους κυρίως ως αναφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας που η έλλειψη αυτών φαίνεται και τώρα. Το 25% αυτή τη περίοδο των γιατρών παθολόγων , μία από τις τέσσερις ομάδες , της Παθολογικής Κλινικής του Ρίου είναι σε καραντίνα, είναι θετικοί στον ιό , νοσούν και έχουν βγει εκτός μάχης με ότι και να σημαίνει αυτό για το υπόλοιπο προσωπικό που αυτή τη στιγμή αναγκάζεται να κάνει πολλαπλάσια δουλειά για να καλύψει  την καραντίνα των υπολοίπων συναδέλφων. Μιλάμε ακόμα λοιπόν για έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας , με προδιαγραφές συγκεκριμένες για μάσκες , γυαλιά , σκούφους , στολές . Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. 8.000 ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Πανελλαδικά αντίστοιχα αυτό αφορά και τα νοσοκομεία της περιοχής μας. Επίσης τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Πριν την « κρίση» του  κορωνοϊού οι κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ήταν 565 λιγότερες  από τις λιγότερες στην Ευρώπη. Γίνεται μια προσπάθεια να αυξηθούν αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες  που υπάρχουν σε κλίνες που θα πρέπει να είναι stand by για τα περιστατικά που θα είναι βαρέως πάσχοντες του ιού.

Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή και να σχεδιάσουμε τι θα γίνει όταν περάσει η «μπόρα» , είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο , ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί , κερδίζουμε χρόνο με βάση τα περιοριστικά μέτρα τα οποία είναι αναγκαία. Θα πρέπει αυτός ο χρόνος που κερδίζουμε ουσιαστικά να μεταφραστεί σε στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας , επιπλέον χρηματοδότηση , επιπλέον προσλήψεις , για να μπορέσει το ανοχύρωτο σύστημα να ανταπεξέλθει σε αυτό το μεγάλο κύμα που ενδεχομένως έρθει ως αναφορά των κορωνοϊό.  Αυτή η υγειονομική κρίση σίγουρα θα μεταφραστεί και σε μια τεράστια οικονομική , κοινωνική κρίση όλο το επόμενο διάστημα. Έχουν ανατραπεί διάφορες αντιλήψεις και ιδεολογίες του παρελθόντος κυρίως ως αναφορά το οικονομικό μοντέλο διαχείρισης , καταρρέει όλο το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού . Αποδεικνύεται ότι όλοι αυτοί που υποστήριζαν μειωμένη χρηματοδότηση , μειωμένο δημόσιο κράτος , δημόσια υγεία  και περισσότερη ιδιωτική υγεία νομίζω ότι καταρρέει όλο αυτό το οικοδόμημα και όλη αυτή η τοποθέτηση που είχανε  όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

Ελένη Παρασκευοπούλου 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα στην Πάτρα, με την σκόνη να έχει απομονώσει την πόλη, αφού ο ορίζοντας είναι τελείως κλειστός και χάθηκαν στην κυριολεξία, η Ναύπακτος, η Παλιοβο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία τεράστια τρύπα, έχει ανοίξει στο οδόστρωμα στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Κουμανιώτη στην Πάτρα. Μάλιστα ένα σήμα στην τεράστια λακούβα, προειδοποιεί τους οδηγούς και τ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστίνα Πετροπούλου, “ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ”, Μνήμη Συγγένεια Ταυτότητα στο Γκαλλιτσιανό της Καλαβρίας, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2023. Επειδή ακόμα και σήμερα πολλοί ίσως να έχ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία τεράστια τρύπα, έχει ανοίξει στο οδόστρωμα στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Κουμανιώτη στην Πάτρα. Μάλιστα ένα σήμα στην τεράστια λακούβα, προειδοποιεί τους οδηγούς και τους πεζούς για τον κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας ανακοινώνονται τα εξής: Το Κλαδικό Σωματείο Στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή χαιρετίζει όλους τους σ
Image
Image

Search