ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πέτρος Τσάμης... ο σεφ που μας «μαγεύει» με τις δημιουργίες του !

Έχοντας στην επαγγελματική του διαδρομή σημαντικούς σταθμούς "μαγεύει" με τις μαγειρικές του ικανότητες όποιον δοκιμάσει τις δημιουργίες του ! Γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου ενώ ζει από 6 χρονών στο Κάτω Καστρίτσι. Έχει ανέβει τα "μαγειρικά σκαλοπάτια" σιγά - σιγά δίνοντας κάθε μέρα τον καλύτερο του εαυτό... ανακάλυψε την αγάπη του για την κουζίνα και την μαγειρική με έναν περίεργο τρόπο! Ο λόγος για τον γνωστό Σεφ Πέτρο Τσάμη! Έχει εργαστεί ως βοηθός μάγειρα, Β ή Α μάγειρας σε διάφορα εστιατόρια σε Μύκονο, Κρήτη, Ζάκυνθο και Πάτρα. Σεφ στο Beer Society (4 χρόνια) στο Δασύλλιο και στο Ακρωτήρι W (Ρίο) , στο Λονδίνο CAMINO Spanish tapas restaurant (Kings Cross), N90 Bar-restaurant (Hackney Wick) , IVY City Garden (Liverpool Street) από 2 χρόνια περίπου στο καθένα. Σήμερα κάνει μαγειρικά ευτυχισμένους όσους δοκιμάσουν τις δημιουργίες του σε ένα από τα κορυφαία bar- restaurant στην Πάτρα στο Bodegas που βρίσκεται στο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου ! Ο Πέτρος Τσάμης μίλησε στο achaianews.gr για το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον ,για την... τέχνη της μαγειρικής , τα επόμενα σχέδια ! 

Να ξεκινήσουμε πηγαίνοντας πίσω .. Την πρώτη φορά που θυμάστε τον εαυτό σας να μπαίνει και να ασχολείται με την κουζίνα !

Το θυμάμαι σαν τώρα! Ήμουν 14 χρόνων και γύριζα σπίτι από τον δάσκαλο μουσικής όταν πέρασα από ένα ψαράδικο και κοντοστάθηκα χαζεύοντας τα ψάρια. Θυμήθηκα μια καταπληκτική ψαρόσουπα που έκανε η μαγείρισσα σε μια ψαροταβέρνα που δούλευα το περασμένο καλοκαίρι (και εγώ την χάζευα τις ώρες που μαγείρευε) και είπα μέσα μου : Γιατί όχι ?  Αυτό ήταν! Με μια βοήθεια από την μητέρα μου στο καθάρισμα των ψαριών (και με διακριτική επίβλεψη καθώς το επιχειρούσα) είχα κάνει το πρώτο μου φαγητό και ήταν και πολύ νόστιμο! Ήμουν πανευτυχής!

Μένουμε πίσω, πηγαίνοντας μπροστά ! Η διαδρομή σας μέχρι σήμερα στο χώρο της γαστρονομίας ;

Επαγγελματικά θεωρώ ότι άργησε καθώς ενώ μου άρεσε να μαγειρεύω για φίλους πότε δεν είχα σκεφτεί τον εαυτό μου να το κάνω επάγγελμα (εξ ου και οι σπουδές μου στα λογιστικά). Αυτό έγινε καταλάθος όταν κάνοντας διακοπές ένα καλοκαίρι ήρθε η στιγμή να γυρίσω σπίτι γιατί μου τελείωσαν τα χρήματα αλλά το μέσα μου είχε άλλη άποψη !  Σκέφτηκα να ζητήσω δουλειά σε κάποια από τις κουζίνες του νησιού και να επεκτείνω τις διακοπές μου. Βρήκα αμέσως δουλειά σαν βοηθός και εκείνο το καλοκαίρι συνειδητοποιησα ότι μέσα στην κουζίνα νιώθω σαν το σπίτι μου! Ήρθαν και άλλα καλοκαιριά και άλλες κουζίνες έως την στιγμή που για πρώτη φορά δούλεψα στην Πάτρα στο Beer Society στην πάροδο Δρακοπουλου και έπειτα από λίγους μήνες μου ζητήθηκε από την διοίκηση να αναλάβω την κουζίνα. Μόλις συνήλθα από το σοκ(!) δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη και κάπου εκεί συνειδητοποιησα ότι αυτό θέλω κάνω στην ζωή μου. Έπειτα από 4 χρόνια στο Society και δυο καλοκαίρια -ένα στο Δασύλλιο και ένα στο Ακρωτήρι W στο Ριο- διοικώντας κουζίνες πήρα την απόφαση να φύγω στο εξωτερικό. Προορισμός το Λονδίνο όπου με φιλοξένησε για 6 υπέροχα χρόνια.  Οι επαγγελματικές (και όχι μόνο) εμπειρίες που μου προσέφερε αυτή η πόλη, σε συνδυασμό με τις σπουδές που έκανα εκεί στο Managment Hospitality με δυναμώσανε πολύ δίνοντας μου αυτοπεποίθηση αλλά και γνώση του ποιος είμαι και τι ζητάω σε μια κουζίνα πλέον. Γυρίζοντας πίσω στην Πάτρα και μετά από μια σύντομη αναζήτηση για έναν επαγγελματία με το ίδιο όραμα με εμένα κατέληξα στο BODEGAS όπου μετράμε πλέον 3 επιτυχημένες σεζόν.

Όταν αναλαμβάνετε ένα νέο εστιατόριο, πώς προσεγγίζετε το μενού;

Θεωρώ ότι το πρώτο που πρέπει να δει ένας Σεφ όταν αναλαμβάνει ένα εστιατόριο είναι το κοινό που απευθύνεται, τι περιμένει ο κόσμος από εσένα άλλα και τι παραπάνω έχεις από εκεί και πέρα να του δώσεις εσύ σαν Σεφ ξαφνιάζοντας τους ευχάριστα.

Η παρουσίαση του πιάτου , πόσο σημαντική είναι τελικά ;

Πάρα πολύ! Φυσικά και η γεύση είναι η ουσία της γαστρονομίας άλλα υπάρχουν πλέον και άλλοι παράγοντες όπου ένας επαγγελματίας Σεφ πρέπει να δίνει σημασία όπως π.χ. οι διατροφικές άξιες του πιάτου, η χρησιμοποιηση εξ' ολοκλήρου των αγαθών χωρίς απώλειες και φυσικά η παρουσίαση. Έξαλλου ο καθένας μας τρώει πρώτα με τα μάτια!

 

Υπάρχει αγαπημένο υλικό στην κουζίνα σας;

Όχι. Υπάρχουν φυσικά υλικά που θα τα χαρακτήριζα "απαραίτητα" π.χ. αλάτι, βούτυρο, σκόρδο κ.α. άλλα θεωρώ ότι όλα τα υλικά μπορούν να γίνουν "αγαπημένα" αν τους συμπεριφερθείς όπως αρμόζει στο καθένα είτε άφορα την επεξεργασία τους, είτε την ποσοστιαία συμμετοχή τους στο πιάτο για ισορροπία κ.α.

Οι ατελείωτες ώρες στην κουζίνα ! Κουραστικό και αγχώδες το επάγγελμα ;

Πάρα πολύ. Είναι το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτό το επάγγελμα. Αλλά όταν έρχεται η ώρα που έχει τελειώσει η μέρα, "φουσκωμένοι" από ικανοποίηση και περηφάνια που μπορέσαμε να ικανοποιησουμε μέσα από την δουλειά μας τους ανθρώπους που μας προτίμησαν, αρκεί μια μπύρα να την πιούμε μαζεμένοι και όλη η κούραση έχει εξαφανιστεί.

Πώς διαμορφώνεται σήμερα το τοπίο στο χώρο της φαγητού , πώς είναι σήμερα το κοινό , οι απαιτήσεις τους σε σχέση με το φαγητό και την εικόνα του πιάτου ;

Οι απαιτήσεις έχουν ανεβεί κατακόρυφα. Τα τελευταία χρονιά έχουν βγει γενιές πολύ ταλαντούχων Σεφ που έχουν ανεβάσει σε κορυφαίο επίπεδο την Ελληνική γαστρονομία και σε συνδυασμό με τα επιτυχημένα ριάλιτι μαγειρικής της τηλεόρασης ο κόσμος πλέον και γνωρίζει και θέλει αυτό το ταξίδι στην γαστρονομία.

Μεσογειακή διατροφή και Ελληνική κουζίνα είναι τελικά ο τέλειος συνδυασμός για ένα  μοναδικό γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα ;

Πιθανόν ο τέλειος συνδυασμός! Η μοναδικότητα διατροφικά των μεσογειακών προϊόντων σε συνάρτηση με τα κορυφαία πλέον προϊόντα που παράγονται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα από εξαιρετικούς παράγωγους μας δίνουν την δυνατότητα σε εμάς τους Σεφ να δημιουργούμε πιάτα όχι μόνο γευστικά άλλα και άκρως υγιεινά!

Σαν chef θα αλλάζατε ένα πιάτο-πρόταση μετά από παρότρυνση του πελάτη ;

Εξαρτάται. Γενικά θεωρώ ότι ο Σεφ πρέπει να ικανοποιεί τον πελάτη στις διατροφικές απαιτήσεις του άλλα όταν υπάρχει ένα πιάτο στο μενού το οποίο έχει μια γευστική αρμονία και ο πελάτης θέλει να το αλλάξει (βλέποντας μεμονωμένα τις παρασκευές στο πιάτο και όχι ως σύνολο) αντικαθιστωντας παρασκευές, ταράζει τις ισορροπίες και πλέον σε κρίνει για ένα πιάτο που δεν έχεις φτιάξει εσύ. Οπότε θα πρότεινα στους πελάτες να παίρνουν πάντα την γνώμη του Σεφ. Αυτός ξέρει!

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον ; Επόμενα γαστρονομικά σχέδια υπάρχουν;

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες δεν σταματούν πότε! Με την διοίκηση του BODEGAS ( την εξαιρετική θα έλεγα αυτή διοίκηση που μου παρέχει ότι θα ονειρευόταν κάθε Σεφ) μας ενώνουν πολλά! Σε αυτή την ζωή ποτέ δεν ξέρεις "Τί μέλλει γενέσθαι" αλλά αυτή την στιγμή ατενίζουμε το μέλλον και το σχεδιάζουμε μαζί!

 

Ελένη Παρασκευοπούλου

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την πόλη του Αγίου Νικολάου της Κρήτης αφότου το ξέφρενο γλέντι του καρναβαλιού κατέληξε σε τραγωδία με τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη από ναυτική φωτοβολ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη Δίωξη Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας και εμπλέκονται σε υπόθεση μεταφορ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στη ζωή της έβαλε μια 70χρονη ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας μέσα στο σπίτι της στην Εύβοια. Σύμφωνα με το evima.gr, η γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στην περιοχή το . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει στις 31 Μαρτίου στις 03:00 να πάνε μια ώρα μπροστά δηλαδή 04:00 Αλλάζει η ώρα σε θερινή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και έτσι θα πρέπει όλοι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή ήταν η ποσότητα ναρκωτικών που βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο σπίτι ενός άνδρα σε περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο κατέσχεσαν παράνομα όπλα και ερευνούν αν εμπλέκεται σε άλλα αδικήματα. Συ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη Πάτρα Ενωμένη και ο επικεφαλής της Κώστας Σβόλης αναφέρουν:   Tο Πατρινό Καρναβάλι ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων Καρναβαλιστών από
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην Πάτρα θα βρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να επισκεφθεί το Καραμανδάνειο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της ΝΔ Ελλάδας, του οποίου
Image
Image

Search