ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Κοτοπούλης: "Σταματήστε να δίνετε ανεξέλεγκτα άδειες για καφετέριες"

"Χείμαρρος" ο Πρόεδρος των Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας Γιώργος Κοτοπούλης μιλά στο achaianews.gr  για τις καφετέριες που "ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια" στην Πάτρα , τους κινδύνους που υπάρχουν , την θεωρία ότι οι καφετέριες φέρνουν κέρδη  , τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα  , το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά και τα λουκέτα σε καταστήματα.

"Είναι πολύ λυπηρό να κλείνουν καταστήματα τα όποια έχουν μεγάλη ιστορία και μεγάλη εμπειρία στην πλάτη τους, με έναν κύκλο εργασιών πολύ σοβαρό μέσα σε 18 χρόνια. Εμείς από την άλλη πλευρά το είχαμε πει ,το είχαμε προβλέψει και το προβλέπουμε ακόμα και τώρα ότι μπορεί να βλέπετε δεκάδες μαγαζιά ή εκατοντάδες μαγαζιά να ανοίγουν κάθε χρόνο τα οποία είναι καινούργια από την άλλη πλευρά όμως κλείνουνε ιστορικά και παλιά μαγαζιά από έμπειρους επιχειρηματίες. Κλείνουν όμως όχι γιατί πήρανε σύνταξη , κλείνουν γιατί κάποια στιγμή δεν αντέχουν οικονομικά και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τους"

Την ίδια στιγμή όμως κ. Κοτοπούλη καταστήματα που "μετρούν" πολλά χρόνια στο χώρο κλείνουν όμως ανοίγουν δεκάδες άλλα. Να φέρουμε ως παράδειγμα τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Τα καφέ "ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια". Είναι λίγο αντιφατική η όλη κατάσταση. Θα αντέξουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις ;

"Πιστεύω ότι δεν θα αντέξουν. Πολύ μικρό ποσοστό από αυτά τα καταστήματα θα αντέξουν και είμαι σίγουρος πώς αυτοί οι οποίοι ανοίγουν μαγαζιά  δεν ξέρουν τι κάνουν. Δεν έχουν κανένα πλάνο στο τι γίνεται , δεν γνωρίζουν καν ποιό είναι το κόστος λειτουργίας και το ανοίγουν απλούστατα γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι. Αυτό που βλέπετε στην Πάτρα συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Η ανεργία και η οικονομική κρίση φέρνει κόσμο και βασικά άσχετο κόσμο σε αυτό το επάγγελμα , επειδή βλέπουν κόσμο ή πελάτες στα καταστήματα θεωρούν ότι όλοι αυτοί βγάζουν χρήματα και ότι ο καφές είναι ένα είδος που έχει κέρδος και από αυτό θα βγάλουν χρήματα. Δεν θα βγάλουν χρήματα."

Είναι τελικά κ. Κοτοπούλη τόσο μεγάλο το κέρδος του καφέ που τόσοι πολλοί άνθρωποι στρέφονται προς τα εκεί  και επενδύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις για ένα καλύτερο μέλλον ;

"Το κέρδος στον καφέ είναι σοβαρό όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Όταν υπάρχει ένα κατάστημα το οποίο έχει 40-50 καρέκλες το πολύ, διότι τα περισσότερα καταστήματα ούτε τόσες δεν έχουν , και κάθετε κάποιος και ειδικά ο Έλληνας και ο άνεργος μία και δύο ώρες για να πιεί έναν καφέ ίσως και τρείς όχι απλά κέρδος δεν έχει αλλά ούτε τα χρήματα για το ρεύμα και για την θέρμανση που έχει στο κατάστημα του δεν πρόκειται να βγάλει! Δεν το γνωρίζουν όμως ! Βλέπουν κόσμο στα μαγαζιά και δεν έχουν πάει πουθενά να κάνουν μια μελέτη ,να πουν πόσα χρήματα θα βάλω , πόσοι εργαζόμενοι θα δουλεύουνε, ποιό είναι το κόστος του καταστήματος, ποιό είναι το ημερήσιο κόστος, πόσο στοιχίζει ο καφές να τον αγοράσω και πόσους καφέδες πρέπει να πουλήσω για να πληρώσω τα έξοδα. Εάν έπαιρναν ένα στυλό και ένα χαρτί με έναν λογιστή και έκαναν αυτόν τον λογαριασμό δεν θα τολμούσαν να ανοίξουν κατάστημα. Βεβαίως από την άλλη μεριά μέσα σε αυτά τα εκατοντάδες μαγαζιά , φανταστείτε ότι ο νομός Αχαΐας έχει 3.200 μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος , 3,200 μαγαζιά, ίναι δεδομένο ότι κάποιες δεκάδες από αυτά ,30,50,70,100 σαφώς και βγάζουν χρήματα αλλά είναι τίποτα μπροστά στα 3.200 . Άλλωστε είμαστε η δεύτερη πόλη μετά την Λάρισα με τα περισσότερα καφέ. Και όμως κάποιοι δεν καταλαβαίνουν και απευθύνομαι στους γονείς  περισσότερο παρά σε αυτούς που θέλουν να ανοίξουν καφέ. Να μελετήσουν πολύ καλά τι κάνουν , νομίζουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα των παιδιών τους και αντί να λύσουν το πρόβλημα των παιδιών τους θα δημιουργήσουν το πρόβλημα των παιδιών τους. Διότι σήμερα στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις έναρξη και να πάς στην εφορία  και να ανοίξεις ένα επάγγελμα καινούργιο όπως είναι αυτό της καφετέριας ή του μπαρ , του εστιατορίου , του μαγειρείου , του φαστφουντάδικου , του καφενείου, μπορεί να το ανοίξει κάποιος μέσα σε τρείς μέρες, να πάτε στην εφορία  και να κάνετε έναρξη , να νοικιάσετε ένα μαγαζί και σε τρείς μέρες να πάρετε ένα ΑΦΜ και να μπορέσετε να λειτουργήσετε το κατάστημα.  Όταν όμως θα φτάσει κάποιος στο σημείο να θέλει να κλείσει αυτό το ΑΦΜ , τότε δεν θα το κλείσει ούτε σε δύο χρόνια , ούτε σε τρία. Θα πρέπει να έχετε πληρώσει τους πάντες και τα πάντα, από το Επιμελητήριο , τον Δήμο , την Εφορία , το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ όλα και όταν θα τα έχετε πληρώσει αυτά μετά από αρκετό χρονικό διάστημα θα κλείσει αυτό το ΑΦΜ. Άρα λοιπόν  ανοίγουν ένα ΑΦΜ σε χρόνο ρεκόρ και δεν το κλείνουν ποτέ και συνεχίζουν αυτά τα χρέη να γράφουν , με τόκους , τα οποία κάποια στιγμή θα γίνουν εντάλματα , κάποια στιγμή θα γίνουν κατασχέσεις , κάποια στιγμή θα γίνουν αυτόφωρα και όλοι αυτοί θα είναι υπόδικοι"

Ποιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής ;

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα καταστήματα εστίασης είναι από το καλοκαίρι  όταν ο φόρος προστιθέμενης αξίας έφυγε από το 13% και πήγε στο 23%. Αν μπορούμε να πούμε ότι μπορούσαν περισσότερα μαγαζιά να είναι βιώσιμα και ακόμα λιγότερα μαγαζιά να έχουν μια μικρή κερδοφορία , με αυτό το 10%, με το ασφαλιστικό που έρχεται τώρα και με τις αυξήσεις που έρχονται στα ταμεία μας όχι δεν θα είναι βιώσιμα , θα μπαίνουν παραπάνω μέσα"

Ποιές είναι οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την αλλαγή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ;

"Ένα πράγμα που θα έπρεπε να γίνει όταν θα "μετρήσουν" ότι ο φόρος προστιθέμενες αξίας από το 13% πήγε στο 23% και η είσπραξη που κάνουν είναι πολύ λιγότερη είναι να αλλάξουν αυτό που έκαναν , γιατί έτσι έγινε και την προηγούμενη φορά σε πολύ καλύτερες εποχές ψάχνανε να βρουν χρήματα και πήραν τον φόρο προστιθέμενης αξίας από το 13% και το πήγαν στο 23%, μετά από 22 μήνες είδαν ότι τα χρήματα που παίρνουν είναι πολύ λιγότερα αναγκάστηκαν να ξαναγυρίσουν στο 13% εν το μεταξύ όμως χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια  και δεν πληρώθηκαν τα λεφτά αυτά. Θα πρέπει λοιπόν ο φόρος προστιθέμενης αξίας να κατέβει και να πάει ανάποδα από ότι έχει πάει μέχρι τώρα. Δηλαδή εκείνα τα νησιά τα οποία έχουνε εκατομμυριούχους και Άραβες , Ρώσους, Ινδούς , Κινέζους , Βραζιλιάνους επισκέπτες και σε αυτές τις τιμές που πουλάνε, αυτά θα αντέχανε έναν φόρο μεγαλύτερο και όχι λιγότερο από αυτόν που έχουν σήμερα και οι περιοχές οι άγονες να έχουν λιγότερο φόρο προστιθέμενης αξίας προκειμένου  να επιβιώσουν , να ζήσουν. Δεν μπορεί η Βαλμαντούρα να έχει μεγαλύτερο φόρο από την Μύκονο! Έχουνε κάνει λάθος!  Δεν μπορεί η Βαλμαντούρα να έχει 23% και η Μύκονος 18%. Έπρεπε να έχει 30% η Μύκονος και 10% η Βαλμαντούρα. Τα χουν πάει ανάποδα τα πράγματα. Δυστυχώς είναι άσχετοι οι άνθρωποι, είναι αυτοί που αποφασίζουν από τον καναπέ, είναι τα golden boy που έχουν σπουδάσει σε ένα Οικονομικό Πανεπιστήμιο των  Ηνωμένων Πολιτειών ή της Αγγλίας  και νομίζουν ότι με τα νούμερα θα βγει , βγαίνουν τα νούμερα στα χαρτιά αλλά όταν πάμε στην είσπραξη τα χρήματα αυτά δεν προκύπτουν! Δεύτερον οι τοπικές κοινωνίες όπως είναι η Πάτρα εάν θέλουν να προστατέψουν αυτούς τους καινούργιους επαγγελματίες ειδικά στο Ιστορικό Κέντρο έπρεπε να απαγορέψουν την έκδοση αδειών υγειονομικού ενδιαφέροντος τουλάχιστον για τα επόμενα τρία ,τέσσερα χρόνια . Να μην εκδίδουν άδειες γιατί θα καταστρέψουν κόσμο. Και ο Δήμος από την άλλη θα βάζει δημοτικά τέλη , θα νομίζει ότι θα εισπράξει και δεν θα εισπράξει τίποτα και θα γίνει και αυτός ένα γραφικός σαν το ΙΚΑ. Που λέει το ΙΚΑ μου χρωστάει ο Λαδόπουλος και η Πειραϊκή Πατραϊκή 20 εκατομμύρια και 30 εκατομμύρια, έχουνε κλείσει αυτοί δεν πρόκειται να εισπράξει τίποτα. Αυτές είναι κάποιες μικρές λύσεις για να αφήσουμε κάποιους ανθρώπους να επιβιώσουν και παράλληλα ο Δήμος και το κράτος να μπορέσουν να εισπράξουν μερικά χρήματα. Αλλιώς κάθε μέρα θα ανοίγουν καφετέριες σαν "μανιτάρια" και όταν θα κοιτάζει τα ταμεία του το κράτος θα βλέπει ότι δεν παίρνει μια."

Τελικά μάλλον παράτολμο θα το χαρακτηρίζαμε το να ανοίξει κάποιος μια καφετέρια σήμερα κ. Κοτοπούλη...

"Είναι χαζό δεν είναι παράτολμο. Βεβαίως περνάνε και βλέπουν ένα μαγαζί που έχει δουλειά. Νομίζουν ότι αυτός που έχει το μαγαζί βγάζει χρήματα και κονομάει. Βεβαίως κάποιοι από αυτούς είναι επιτυχημένοι και βγάζουν , κάποιο μαγαζί κάθε χρόνο έχει μια σεζόν που μπορεί να είναι "δικιά του". Βλέπουμε ένα μαγαζί φέτος που μπορεί να είναι γεμάτο και περνάμε του χρόνου και είναι άδειο. Τα λεφτά που θα βάλει κάποιος σήμερα δεν θα τα πάρει ποτέ πίσω αυτό είναι δεδομένο. Ρωτήστε όποιον επιχειρηματία θέλετε , όποιον έχει ανοίξει μαγαζί  αν έβαλε 50-100 χιλιάδες ευρώ αν τα πήρε ποτέ πίσω. Κανείς δεν τα πήρε! Τα έχασαν τα λεφτά και άρχισαν να χρεώνονται κάποια στιγμή αυτό είναι το σενάριο όλο. Δυστυχώς επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να ανοίξει ένα μαγαζί , χωρίς να έχει γνώσεις , μαζεύονται δύο τρείς μαζί και θέλουν να κάνουν τους επιχειρηματίες, ε στο τέλος θα "μετρηθούν" και θα δουν τι μεγάλη βλακεία έχουν κάνει. Βεβαίως αυτό δεν ισχύει για όλους , υπάρχουν και ταλέντα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όρεξη , υπάρχουν άνθρωποι που ανοίγουν μαγαζί και κάθονται και οι ίδιοι και φτιάχνουν τον καφέ, αυτά που βλέπουμε δίπλα μας δεν είναι έτσι  , κάθονται απέξω και κάνουν το μεγάλο αφεντικό με τα λεφτά του πατέρα τους , το εφάπαξ του πατέρα τους , όλα αυτά που τα ξέρουμε όλοι δηλαδή , γιατί πλέον όλοι γύρω μας έχουμε κάποιον που έχει κάνει αυτή τη δουλειά."

Ελένη Παρασκευοπούλου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

   Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του  Α΄Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι με την χρήσηξύλινης ράβδου, έσπασε σωλήνες ύδρευσης, σε εσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς τουΤμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικόέλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, χθες αργά το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα, στην Πάτρακαι σε περιοχές της Πάτρας και της Αιγιαλείας, στο πλαίσιο στοχευμένωνελέγχων για ηχορύπανση, τέσσερα άτομα, σε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας,Ηλείας, και Ακαρνανίας συνελήφθησαν πέντε άτομα και σχηματίσθηκανσυνολικά οκτώ δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

   Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του  Α΄Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι με την χρήσηξύλινης ράβδου, έσπασε σωλήνες ύδρευσης, σε εσωτερικό πολυκατοικία
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς τουΤμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικόέλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, χθες αργά το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα, στην Πάτρακαι σε περιοχές της Πάτρας και της Αιγιαλείας, στο πλαίσιο στοχευμένωνελέγχων για ηχορύπανση, τέσσερα άτομα, σε βάρος των οποίων σχ
Image
Image

Search