ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δ. Καραγεωργόπουλος: "Η ΓΣΕΕ για την θέση της στο δημοψήφισμα επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά εκ του αποτελέσματος"

Σε αναβρασμό βρίσκεται η ΓΣΕΕ αφού το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι προ των πυλών.Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος μιλά στο achaianews.gr για το ασφαλιστικό την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και για τους επικριτές της ΓΣΕΕ….

-Το 2016 αναμένονται αλλαγές στα εργασιακά και κυρίως στο ασφαλιστικό. Η ΓΣΕΕ έχει καταθέσει  τις προτάσεις της για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Επιγραμματικά αν μπορείτε να μας αναφέρετε τις πιο σημαντικές.
Η εκτίμησή μας είναι ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης είναι κοινωνικά, οικονομικά, παραγωγικά και χρηματοπιστωτικά καταστροφική. Ο συνδυασμός λιτότητας-ύφεσης έχει απαξιώσει μέρος του κεφαλαιακού και εργατικού δυναμικού της χώρας και ευθύνεται για τη δραματική αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Βάσει αυτών των δεδομένων το μείζον είναι η έξοδος της οικονομίας από την λιτότητα, την ύφεση, την κοινωνική απαξίωση. Ο δημόσιος διάλογος οφείλει αμέσως να εστιάσει στον αναγκαίο αναπροσανατολισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.  Τα Συνδικάτα έχουν επεξεργαστεί και προτείνει ένα πλαίσιο εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής που στηρίζεται σε τέσσερεις Πυλώνες, το οποίο εκτιμούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει τις αναγκαίες αναπτυξιακές προϋποθέσεις για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από την κρίση βραχυπρόθεσμα.
Ο πρώτος Πυλώνας της πρότασής μας αφορά μια εναλλακτική στρατηγική διαχείρισης της βιωσιμότητας του χρέους.
Ο δεύτερος Πυλώνας της πρότασής μας είναι η «Ρήτρα Επανεπένδυσης των τόκων».
Ο τρίτος Πυλώνας είναι η Θεσμοθέτηση Προγραμμάτων Εγγυημένης Απασχόλησης
Ο τέταρτος Πυλώνας της πρότασής μας είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας.

- Η απελευθέρωση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι πλέον γεγονός μετά από απαίτηση των δανειστών...
Οι δανειστές είναι δανειστές και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Δυστυχώς το πρόβλημά μας ως χώρα δεν εστιάζεται μόνο στην ευθύνη των δανειστών. Ζούμε στιγμές πλήρους υποβάθμισης της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας και η Κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση, έχει απωλέσει σημαντικό μερίδιο στο χρηματιστήριο των ηθικών και δημοκρατικών αξιών.

-Η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις έχουν επιφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι ζουν σε καθεστώς τρομοκρατίας στις περισσότερες των περιπτώσεων. Τι συμβουλεύετε τους εργαζόμενους και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την κατάσταση;
Οι εκτιμήσεις ότι η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η απελευθέρωση των αγορών, θα φέρουν ανάπτυξη υποτιμούν τη μάκρο-παραγωγική δομή της ελληνικής οικονομίας και εκφράζουν νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία. Αυτή η πολιτική, που συνεχίζεται και σήμερα, είναι υπαίτια όλα όσα περιγράφεται στο ερώτημά σας. Αυτό το οποίο θα συμβούλευα τους συνάδελφούς μου στον ιδιωτικό τομέα είναι να μην αντιμετωπίζουν μόνοι το κάθε πρόβλημα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει αναγκαιότητα συλλογικοποίησης και ένταξης στα συνδικάτα. Με την αγορά εργασίας πλήρως απορυθμισμένη και με τον εφεδρικό στρατό των ανέργων έξω από τις πύλες των εναπομεινασών επιχειρήσεων και εργοστασίων, είναι δύσκολο για κάθε εργαζόμενο να διεκδικήσει το δίκιο του. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη ότι ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν συνδικάτα που υπερασπίζονται αξιοπρεπώς τα δικαιώματα των μελών τους και πετυχαίνουν νίκες μικρής κλίμακας. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει μόνος ή μόνη το πρόβλημα. Η ένταξη στο σωματείο του κλάδου ή του χώρου αποτελεί πιο αποτελεσματική λύση τις περισσότερες φορές. Εκεί το πρόβλημα από ατομικό γίνεται συλλογικό.  

- Πως από την πλευρά της η ΓΣΕΕ αναμένεται να αντισταθεί σε όλο αυτό το κύμα αλλαγών και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων;
Καταρχήν να διευκρινίσω ότι βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με δυσμενείς αλλαγές, αλλά και με πολιτικούς χειρισμούς που καλλιεργούν αυταπάτες στηριγμένες πάνω σε ψεύδη.
Εμείς αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε και θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε, που κάναμε και σε προηγούμενες ενέργειες που περιέκοπταν δικαιώματα και εισοδήματα από τους εργαζόμενους.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Συγκαλούμε το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και πιστεύμε ότι θα πάρουμε αγωνιστικές απεργιακές αποφάσεις, ώστε να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι «εν ου παικτοίς».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ «επιτίθεται» στην ΓΣΕΕ κατά καιρούς ενώ κυρίως τον περασμένο Ιούλιο η θέση της ΓΣΕΕ απέναντι στο δημοψήφισμα προκάλεσε ποικίλα σχόλια…. Τι απαντάτε σήμερα στους επικριτές της ΓΣΕΕ;
Είναι γεγονός ότι η τοποθέτηση της ΓΣΕΕ επί του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού, δηλαδή να μην υπερασπιστούμε ούτε το ΝΑΙ, ούτε το ΟΧΙ, θα έλεγα ότι επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά εκ του αποτελέσματος. Εμείς τότε, αποκρυπτογραφώντας από εγκαίρως το όψιμο της συγκεκριμένης απόφασης, συνεδριάσαμε εκτάκτως και ζητήσαμε την απόσυρση του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος, ως διχαστικού, αποπροσανατολιστικού και καταστροφικού για τη χώρα. Μάλιστα είχαμε τονίσει με σχετικό Δελτίο Τύπου ότι είμαστε ενάντια σε κάθε είδους μνημόνια (ελληνικά και ξένα). Και αναρωτιέμαι αν υπάρχει σήμερα λογικός άνθρωπος, πέραν των γνωστών δημαγωγών που εξακολουθούν να διηγούνται παραμύθια στον ελληνικό λαό, που να μπορεί με επιχειρήματα να ισχυριστεί ότι εκείνη η τοποθέτησή μας επί του δημοψηφίσματος ήταν λάθος.
Βεβαίως ακόμα και σήμερα η Κυβέρνηση επιτίθεται στη ΓΣΕΕ, διότι σε ένα πολιτικό τοπίο με κόμματα αδύναμα να κάνουν δημιουργική αντιπολίτευση, η ΓΣΕΕ με την ακλόνητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία της, με την πανελλαδική δομή και διάρθρωσή της, με τις εκθέσεις και τις επιστημονικές διαπιστώσεις της, φαίνεται ότι αποτελεί απειλή για την σημερινή Κυβέρνηση. Εξάλλου, η πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος να ελέγξει τα συνδικάτα, στα οποία είναι γεγονός ότι έχει μηδενικά ερείσματα, δεν κρύβεται… Ο έλεγχος των συνδικάτων αποτελεί πάντα βασική επιδίωξη της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και κομμάτων με καθεστωτικές συμπεριφορές.

ΛΙΝΑ ΜΠΑΣΤΑ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ανακοίνωση για τη βουτιά θανάτου που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι Κυριακή 6 Μαΐου η 48χρονη διαφημίστρια στον Μώλο του Αγίου Νικολάου του παλαιού λιμένα της Πάτρας εξέδωσε το Λι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

   Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του  Α΄Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι με την χρήσηξύλινης ράβδου, έσπασε σωλήνες ύδρευσης, σε εσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς τουΤμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικόέλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, χθες αργά το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα, στην Πάτρακαι σε περιοχές της Πάτρας και της Αιγιαλείας, στο πλαίσιο στοχευμένωνελέγχων για ηχορύπανση, τέσσερα άτομα, σε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

   Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του  Α΄Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι με την χρήσηξύλινης ράβδου, έσπασε σωλήνες ύδρευσης, σε εσωτερικό πολυκατοικία
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς τουΤμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικόέλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, χθες αργά το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα, στην Πάτρακαι σε περιοχές της Πάτρας και της Αιγιαλείας, στο πλαίσιο στοχευμένωνελέγχων για ηχορύπανση, τέσσερα άτομα, σε βάρος των οποίων σχ
Image
Image

Search