ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θ. Κούστας: Έκλεισαν 1.297 επιχειρήσεις το 2015 στην Αχαϊα! Δυσοίωνες προβλέψεις και για το 2016

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το 2016 όσον αφορά στον επιχειρηματικό χώρο. Η βαριά φορολογία εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν ευνοεί τις επιχειρήσεις ενώ μόνο η νεανική επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλει πλέον  στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ο ειδικός σύμβουλος του επιμελητηρίου Αχαΐας Θανάσης Κούστας μιλά για όλα τα παραπάνω στο achaianews και στην δημοσιογράφο Λίνα Μπαστα. .

-Τι προβλέπεται για το 2016 όσον αφορά στον επιχειρηματικό χώρο της Αχαΐας ;
Χωρίς να επιθυμώ να εκφράσω απαισιοδοξία, οι προβλέψεις μου για το 2016 είναι δυσοίωνες. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε όγδοη συνεχή χρονιά με συνθήκες ύφεσης της οικονομίας χωρίς να προβλέπεται εξισορρόπηση. Η Αχαϊα έχει πληγεί σε υπέρτατο βαθμό και αυτό έχει γίνει βίωμα στην πλειοψηφία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Η συνεχής επίθεση στα εισοδήματα με τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους και την μείωση μισθών και συντάξεων, έχει αντίστοιχα μειώσει σε απόλυτο βαθμό την καταναλωτική δαπάνη. Που σημαίνει συρρίκνωση των εισοδημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την διακοπή εργασιών και την ραγδαία μείωση της απασχόλησης. Χαρακτηριστικά καταγράφω πως το 2007 το ποσοστό ανεργίας στην Αχαϊα ήταν 9,8% και σήμερα είναι κοντά στο 39%, αν δε κάνουμε αναγωγή στις νέες πιο παραγωγικές ηλικίες το ποσοστό ξεπερνάει το 65%. Τα ποσοστά αυτά, αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της τοπικής μας κοινωνίας, και χρήζουν άμεσων και συνεχών παρεμβάσεων.

-Τα νέα φορολογικά μέτρα και η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις πόσο αναμένεται να επιφέρει επιπλέον προβλήματα στις επιχειρήσεις και κυρίως στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Θα πρέπει αρχικά να πούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας που συγκροτείται από το σύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας μας που παράγει εθνικό εισόδημα για την λειτουργία του κράτους, είναι ο τομέας που στηρίζει την κοινωνική συνοχή μέσω της απασχόλησης. Κι όμως επικρατεί η αντίληψη στην κοινωνία που εκφράζεται με διαφόρους τρόπους ότι ο στραγγαλισμός του τομέα αυτού με την διαρκή άντληση πόρων, είναι η ορθή μέθοδος για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας μας. Μέγα λάθος, καθώς αυτή η διαδικασία οδηγεί στον αφανισμό σταδιακά του συνόλου της οικονομίας και σε αδιέξοδα. Οι πολιτικές και οι αντιλήψεις που έχουν σαν στόχο αυτό, είναι ξεπερασμένες, όπως και αν εκφράζονται. Σε ένα περιβάλλον που επικρατεί η συνεχής μείωση του κύκλου εργασιών, με την παντελή απουσία του τραπεζικού συστήματος, με συνεχείς αστάθμητους παράγοντες, οι αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων, το καλύτερο που μπορούν να επιτύχουν είναι να κλείσουν και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανθίστανται και φυσικά να μειώσουν τα δημόσια έσοδα.
Το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά να είναι δίκαιο και να στηρίζεται στην φοροδοτική ικανότητα. Ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της οικονομίας που αποτελεί μονόδρομο, οι νέες επιχειρήσεις που χρειάζονται  κίνητρα, ο εκσυγχρονισμός των παλαιών που είναι απαραίτητος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, θα ισορροπήσουν την οικονομία.

-Πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν το 2015 και πόσες άνοιξαν ;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου μας, το 2015 έκαναν έναρξη 961 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1297, που σημαίνει πως έχουμε 336 επιχειρήσεις λιγότερες.
Από το 2011 έως και το 2015 είχαμε 6767 ενάρξεις και 7887 διαγραφές που σημαίνει στο σύνολο 1120 επιχειρήσεις λιγότερες που μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται και αυτές που έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης. Σε κάθε περίπτωση όμως πολλοί επαγγελματίες διέκοψαν λόγω οικονομικών προβλημάτων, που συνεχίζουν να τα έχουν λόγω οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά καταγράφονται στον κλάδο της μεταποίησης που οι διαγραφές είναι διπλάσιες από τις εγγραφές. Είναι ο κλάδος που συγκεντρώνει απασχόληση, παράγει σε μεγαλύτερο ποσοστό εθνικό πλούτο και στηρίζει περιφερειακά την λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων.

-Νέοι επιχειρηματίες πλέον υπάρχουν ή λόγω της οικονομικής κρίσης και της βαριάς φορολογίας η δημιουργία μίας επιχείρησης τρομάζει;
Σίγουρα τρομάζει, γιατί ο νέος επιχειρηματίας με το καλημέρα βρίσκεται αντιμέτωπος με υποχρεώσεις. Σαφές είναι πως οι συνθήκες της οικονομίας είναι αποτρεπτικές και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις ανοίγουν η μεταφέρονται σε γειτονική χώρα με χαμηλή φορολογία και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Υπάρχουν χώρες που στους νέους επιχειρηματίες παρέχουν κίνητρα, όπως μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, φτηνή επαγγελματική στέγη, υποστηρικτικές υπηρεσίες κ.α. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και  εμείς δεν το έχουμε κατορθώσει και όπως φαίνεται δεν θα το κατορθώσουμε αυτό. Κι όμως σε αυτές τις συνθήκες-και αυτό είναι παρήγορο-υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αναζητούν δρόμους για να ενταχθούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον.  

-Εσείς τι θα συμβουλεύατε τους νέους που έχουν ιδέες αλλά όχι χρήματα και αν υπάρχουν ακόμα ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν νέους επιχειρηματίες.  
Το παρήγορο είναι ότι οι νέοι μας βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο ετοιμότητας σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Η γνώση του περιβάλλοντος παρέχει σημαντικά εφόδια. Για τον λόγο αυτό συνιστώ να τολμήσουν και να επιχειρήσουν σε αυτά που οραματίζονται. Όμως απαιτείται έρευνα των συνθηκών της αγοράς, ένα καλό και ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο και προσεκτικά βήματα. Να μην οδηγηθούν σε- υποτίθεται -εύκολες λύσεις, όπως συχνά γίνεται σε κάποιους κλάδους του τομέα των υπηρεσιών γιατί κινδυνεύουν σε απώλεια πόρων και εν τέλει με απογοήτευση.
Να πω ότι η κοινωνία μας στηρίζεται στις νέες επιχειρήσεις. Το 2001 μετά την συνθήκη της Λισσαβόνας, η λευκή βίβλος ανέφερε ως κεντρικό σύνθημα «πρώτα οι μικροί». Και έδινε το σύνθημα για στήριξη των νέων με προσανατολισμό το επιχειρείν. Ο λόγος είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον κορμό της  οικονομίας και απασχολούν περίπου το 95% του ενεργού πληθυσμού. Αυτή η αντίληψη συνεχίζει να επικρατεί. Στην χώρα μας την έθαψε η κρίση. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές με κεντρικό στόχο την επιχειρηματικότητα των νέων.
Με το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, προβλέπονται προγράμματα με χρηματοδοτικά εργαλεία για πολλές κατηγορίες επιχειρηματικών κλάδων, όμως έχουν καθυστερήσει σε υπερβολικό βαθμό οι οργανωτικές δομές και οι προκηρύξεις. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητικότητα, καθώς υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον ειδικά από νέους.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ένα ορεινό χωριό της Τήνου έκανε Aνάσταση ο Πρωθυπουργός.   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τριήμερο της πασχαλινης εορτής, επιστρέφει στην Αθήνα και θέτει σε θέση εκλογικής μά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια κοντά μας» αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Φοίβος Ιωαννίδης, δικηγόρος και πολιτικός με πλούσια συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση.Ο Φοίβος Ιωαννίδης, ο οποίος γεννήθηκε στη Σητεία στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα σήμερα και αύριο στην Πάτρα.   Σύμφωνα με την απόφαση τη Δευτέρα του Πάσχα η αγορά θα είναι κλειστή λόγω της αργίας, ενώ ούτε την Τρίτη θα α . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα σήμερα και αύριο στην Πάτρα.   Σύμφωνα με την απόφαση τη Δευτέρα του Πάσχα η αγορά θα είναι κλειστή λόγω της αργίας, ενώ ούτε την Τρίτη θα ανοίξουν τα εμπορικά
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η προτομή του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, κοσμεί το νέο Δημαρχείο της Πάτρας.  Πρόκειται για το έργο του γλύπτη και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δημητριάδη του αποκαλουμένου «Παρισινού», που παραχω
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 48 και 42 ετών, προέβησαν τις μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Πάτρας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε πριν τον από
Image
Image

Search