ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

«Προσωπική υγιεινή και σωματική απομάκρυνση απαραίτητα όπλα κατά του κορωνοϊού»

Δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμου εμβολίου και αποτελεσματικής ειδικής θεραπευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, τα προληπτικά μέτρα προσωπικής υγιεινής και σωματικής απομάκρυνσης καθίστανται απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, όπως αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος.

Οι τρεις καθηγητές συνοψίζουν τα ευρήματα μελέτης (JAMA Network Open), που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας προληπτικών μέτρων δημόσιας υγείας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ολλανδία.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι μία στοχευμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συσχετίστηκε με αυτοαναφερόμενη υιοθέτηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής και σωματικής απομάκρυνσης με στόχο την αποτροπή της μετάδοσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 από άτομο σε άτομο.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε δημοσκόπηση με σκοπό να προσδιοριστεί ο βαθμός υιοθέτησης των μέτρων υγιεινής και σωματικής απομάκρυνσης από τους πολίτες. Φάνηκε ότι ενώ ήταν διαδεδομένη η χρήση του αγκώνα κατά τον βήχα και το πτέρνισμα, δεν συνέβαινε το ίδιο για το σωστό πλύσιμο των χεριών, το άγγιγμα του προσώπου και τη σωματική αποστασιοποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκαν εικονογραφήματα και ενημερωτικά βίντεο, με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ακολούθησε εκ νέου δημοσκόπηση στους πολίτες.

Συνολικά, 17.189 συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στη νέα δημοσκόπηση με μέση ηλικία τα 48 έτη, ενώ το 53% ήταν γυναίκες.

Η ανάλυση παλινδρόμησης που έλαβε υπόψη την ηλικία, το φύλο και το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων έδειξε ότι η έκθεση των πολιτών στο βίντεο και στα εικονογραφήματα ή μόνο στα εικονογραφήματα συσχετίστηκε σημαντικά με την υιοθέτηση ορθού τρόπου πλυσίματος των χεριών, τόσο ως προς τη χρονική διάρκεια του πλυσίματος όσο και ως προς την τεχνική του πλυσίματος.

Επιπλέον, η έκθεση στο βίντεο και στα εικονογραφήματα ή μόνο στα εικονογραφήματα συσχετίστηκε σημαντικά με την τήρηση των κανόνων σωματικής απομάκρυνσης και αποφυγής επαφής των χεριών με το πρόσωπο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

 

 

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

"Η ειλικρινής σχέση που θέλουμε να έχουμε με τους συμπολίτες μας, θα είναι ο οδηγός μας και στο τέλος της θητείας μας, θα μας εμπιστευτούν ξανά." Αυτό επεσήμανε στην πρώτη του συνέ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

523 περιστατικά, τα περισσότερα αφορούσαν µέθη και πτώσεις Σε 523 ανήλθαν τα περιστατικά που κλήθηκαν να διαχειριστούν το τελευταίο τριήµερο του Πατρινού Καρναβαλιού οι ιατροί και . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την πόλη του Αγίου Νικολάου της Κρήτης αφότου το ξέφρενο γλέντι του καρναβαλιού κατέληξε σε τραγωδία με τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη από ναυτική φωτοβολ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη Δίωξη Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας και εμπλέκονται σε υπόθεση μεταφορ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή ήταν η ποσότητα ναρκωτικών που βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο σπίτι ενός άνδρα σε περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο κατέσχεσαν παράνομα όπλα και ερευνούν αν εμπλέκεται σε άλλα αδικήματα. Συ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη Πάτρα Ενωμένη και ο επικεφαλής της Κώστας Σβόλης αναφέρουν:   Tο Πατρινό Καρναβάλι ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων Καρναβαλιστών από
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην Πάτρα θα βρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να επισκεφθεί το Καραμανδάνειο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της ΝΔ Ελλάδας, του οποίου
Image
Image

Search