ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Τα τεστ αντισωμάτων για Covid-19 φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα 20 μέρες

H  ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων για Covid-19 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το είδος του τεστ, καθώς επίσης από το πότε και πώς διενεργούνται. Μια νέα διεθνής μελέτη, η οποία αξιολόγησε δέκα διαφορετικά τεστ αντισωμάτων, βρήκε ακρίβεια που κυμαινόταν από το 87% έως το αρκετά χαμηλό 61%, όσον αφορά τον εντοπισμό δειγμάτων αίματος θετικών για κορονοϊό (η λεγόμενη ευαισθησία του τεστ).

 

Η ακρίβεια των περισσότερων τεστ φάνηκε μεγαλύτερη, με την ευαισθησία τους να ξεπερνά το 95%, όταν είχαν περάσει τουλάχιστον 20 μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων Covid-19 σε έναν άνθρωπο.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πίκερινγκ του τμήματος λοιμωδών νόσων του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Pathogens", ανέφεραν ότι τα τεστ που εξετάστηκαν, είχαν ακρίβεια 82% έως 100%, όσον αφορά τον εντοπισμό δειγμάτων αρνητικών για κορονοϊό (η λεγόμενη ειδικότητα του τεστ).

 

Τα τεστ είχαν επίσης μεγαλύτερη ακρίβεια, όταν τα δείγματα αίματος είχαν ληφθεί με ένεση από τη φλέβα και όχι με τρύπημα του δαχτύλου. Τα επίπεδα αντισωμάτων ήσαν μεγαλύτερα στους ασθενείς με σοβαρότερη Covid-19, σε σχέση με όσους είχαν ήπια έως καθόλου συμπτώματα.

 

Τα αντισώματα είναι κύτταρα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Όσοι αναρρώνουν από Covid-19, παράγουν τέτοια αντισώματα έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2. Γι' αυτό ήδη σε διάφορες χώρες -και στην Ελλάδα- δοκιμάζεται, με ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα, η μετάγγιση πλάσματος αίματος αναρρωσάντων σε ασθενείς με Covid-19.

 

«Βρήκαμε ότι αρκετά τεστ αντισωμάτων, ακόμη και τα φθηνά γρήγορα πλευρικής ροής που είχαν αρνητική δημοσιότητα στο παρελθόν, τα πήγαν καλά, όταν χρησιμοποιήθηκαν με προσοχή. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται το σωστό τεστ στη σωστή κατάσταση στη σωστή στιγμή και να έχει προηγηθεί προσεκτική αξιολόγηση πριν τη χρήση τους. Τα τεστ ποικίλουν μεταξύ τους και μερικά που δοκιμάσαμε, έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα», ανέφερε η Πίκερινγκ.

 

Υπάρχει σαφής ανάγκη για ακριβή τεστ αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού τόσο ως συμπληρωματικό διαγνωστικό εργαλείο, όσο και για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης του ιού (επιπολασμού) στον πληθυσμό. Τα μοριακά ρινοφαρυγγικά τεστ (PCR) ανιχνεύουν αν κάποιος έχει ενεργή λοίμωξη από τον ιό, ενώ τα τεστ αντισωμάτων κατά πόσο τέτοια λοίμωξη είχε συμβεί στο παρελθόν.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στο facebook, δείχνει την αγάπη του για τα παιδιά του και την υπερηφάνεια του ταυτόχρονα για την πρόοδό τους σε εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο, ο αντιδήμαρχ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

"Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Περιφέρεια που μπορεί να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα της οικονομικής και κοινωνικής υστέρησης και να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και συνθήκες ε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Περιοχή Ζαρουχλεϊκων, Σάββατο 13 Απριλίου, απόγευμα. Μία παρέα μικρών παιδιών παίζουν στο δρόμο της γειτονιάς. Πρόκειται για τρία αδελφάκια που φαίνεται πως έχουν βάλει στόχο ένα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση της Ασφάλειας Πειραιά μια συμμορία, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από κοσμηματοπωλεία σε όλη τη χώρα. Οι Αστυνομικοί του Πειραιά πραγματοπο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στο facebook, δείχνει την αγάπη του για τα παιδιά του και την υπερηφάνεια του ταυτόχρονα για την πρόοδό τους σε εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και πα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών και αναπληρωτής Δημάρχου, Διονύσης Πλέσσας, υποδέχτηκε, την Τετάρτη 10 Απρίλη, στο νέο Δημαρχείο της Πάτρας, μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με το σύνθημα "Γίνε η αλλαγή που περιμένεις" και όχημα τη συνεργασία η Εθελοντική δράση Let's do it Greece απηύθυνε πανελλαδικά κάλεσμα σε Συλλόγους, Φορείς, Σχολεία και πολίτες για τον καθαρισμό τω
Image
Image

Search