ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

9 σημάδια ότι έχεις έλλειψη σιδήρου: Μην υποτιμάς το πρόβλημα

Το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο.

Εάν το σώμα δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, οι ιστοί και οι μύες δεν έχουν αρκετό οξυγόνο για να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία.

Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, η αναιμία από έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή παγκοσμίως.
Έλλειψη σιδήρου: Οι πιο συχνές αιτίες

    ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου λόγω κακής διατροφής
    φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
    αυξημένες απαιτήσεις σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
    απώλεια αίματος λόγω βαριάς εμμήνου ρύσεως ή εσωτερικής αιμορραγίας

Ακολουθούν 9 σημάδια και συμπτώματα ότι έχετε έλλειψη σιδήρου, ξεκινώντας από τα πιο συνηθισμένα:
1. Ασυνήθιστη κόπωση

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου. Αυτό οφείλεται στο λιγότερο οξυγόνο που φτάνει στους ιστούς του σώματος και τους στερεί ενέργεια.
2. Ωχρότητα

Η ωχρότητα σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα κάτω εσωτερικά βλέφαρα ή τα νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη μέτριας ή σοβαρής έλλειψης σιδήρου Αυτό προκαλείται από τα μειωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, η οποία δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του.
3. Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι ένα σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου, καθώς τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης σημαίνουν ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αποτελεσματικά οξυγόνο στους μύες και τους ιστούς.
4. Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου. Η έλλειψη αιμοσφαιρίνης μπορεί να σημαίνει ότι δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, προκαλώντας πιθανώς τα αιμοφόρα αγγεία του να διογκωθούν και να δημιουργήσουν πίεση.
5. Αίσθημα ταχυπαλμίας

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου, η καρδιά αναγκάζεται να εργαστεί πολύ σκληρά για την μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους ή γρήγορους καρδιακούς παλμούς και ακόμη και καρδιακούς θορύβους, διογκωμένη καρδιά ή καρδιακή ανεπάρκεια.
6. Ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα

Το δέρμα και τα μαλλιά ενδέχεται να λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο από το αίμα κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου, κάτι που τα κάνει να αφυδατώνονται και να υποστούν βλάβη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.
7. Οίδημα και πόνος στη γλώσσα και το στόμα

Αν η γλώσσα σας πονάει, είναι πρησμένη ή τη νιώθετε κάπως παράξενα τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Οι ρωγμές στις γωνίες του στόματος μπορεί επίσης να είναι ένα τέτοιο σημάδι.
8. “Ανήσυχα” πόδια

Τα άτομα με αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αυτή είναι μια έντονη ώθηση να κινούνται τα πόδια όταν είναι σε ηρεμία.
9. Εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια

Τα εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής αναιμίας από έλλειψη σιδήρου.

Πηγή: https://www.healthline.com

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search