ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Τι δεν πρέπει να καταναλώνεις μαζί με το συμπλήρωμα σιδήρου

Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι απαραίτητα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη σιδήρου, αλλά η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με ορισμένες ουσίες. Για να διασφαλίσεις ότι θα έχεις το μέγιστο όφελος από το συμπλήρωμα σιδήρου, είναι ζωτικής σημασίας να προσέχεις τι τρως ή πίνεις παράλληλα με αυτό.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις

Τροφές και συμπληρώματα πλούσια σε ασβέστιο
Το ασβέστιο ανταγωνίζεται τον σίδηρο για την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, καλό είναι να διαχωρίζεις την πρόσληψη ασβεστίου από το συμπλήρωμα σιδήρου κατά μερικές ώρες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί, και τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν θα πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα με το συμπλήρωμα σιδήρου για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση του σιδήρου.

Τσάι και καφές
Οι τανίνες, που υπάρχουν στο τσάι και τον καφέ, μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (ο τύπος σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα και στα συμπληρώματα). Εάν βασίζεσαι σε αυτά τα καφεϊνούχα ροφήματα, είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων και όχι μαζί με το συμπλήρωμα σιδήρου, για να αποφύγεις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην απορρόφηση του σιδήρου.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Ενώ μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θεωρείται γενικά υγιεινή, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φυτικών ινών μαζί με το συμπλήρωμα σιδήρου σου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή του. Οι φυτικές ίνες μπορούν να συνδεθούν με το σίδηρο, σχηματίζοντας ενώσεις που περιορίζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει αυτό το απαραίτητο μέταλλο. Συνιστάται να λαμβάνεις το συμπλήρωμα σιδήρου με άδειο στομάχι ή με μια μικρή ποσότητα τροφής πλούσιας σε βιταμίνη C για να ενισχύσεις την απορρόφηση.

Αντιόξινα και αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιόξινα και οι PPIs που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στομαχικού οξέος, επηρεάζοντας την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Εάν λαμβάνεις αυτά τα φάρμακα, συνιστάται να λαμβάνεις το συμπλήρωμα σιδήρου σου ξεχωριστά, κατά προτίμηση με άδειο στομάχι, για να εξασφαλίσεις τη βέλτιστη απορρόφηση.

Φυτικά άλατα και οξαλικά άλατα
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά άλατα (που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια) και οξαλικά άλατα (που βρίσκονται σε ορισμένα λαχανικά όπως το σπανάκι) μπορούν επίσης να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου. Ενώ τα τρόφιμα αυτά είναι θρεπτικά και πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, καλό είναι να διαχωρίσεις την κατανάλωσή τους από το συμπλήρωμα σιδήρου σου.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ενώπιον των ανακριτικών Αρχών της Πάτρας, θα βρεθούν τμηματικά, από το μεσημέρι της Δευτέρας και μέχρι την Τετάρτη, οι συλληφθέντες για την σοκαριστική υπόθεση διακίνησης ναρκωτικώ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 05:07 στον θαλάσσιο χώρο του Ηρακλείου Κρήτης.   Σύμφωνα με το Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στην Κρήτη, αφού άγνωστοι χρησιμοποίησαν drone για να αφήσουν εμπρηστικό μηχανισμό σε επιχείρηση. Συγκεκριμένα, κατέβασαν με drone εμπρησ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για απόπειρα απαξίωσης του έργου των Πανεπιστημιακών Καθηγητών στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων από μέλος της Ελληνικής Βουλής, κάνει λόγο ο Σύλλογος του Δ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμα θα μοιράσει στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, που δεν κόβουν τα χόρτα από τις ιδιοκτησίες τους, ο Δήμος Πατρέων, καθώς ο κίνδυνος φωτιάς ειναι αυξημένος και ο φόβος επέκτασεις πυρκαγιών εντός κατοι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε 24ωρη απεργία από τις 05:00 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 1 Μαΐου έως τις 05:00 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαΐου προχωρούν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί και φωτορεπόρτερ σε όλα τα ΜΜΕ.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας αναφέρονται τα εξής: Ένας πολιτικός με πολύχρονη δράση, αποτελεσματικότητα και ουσιαστική προσφορά από όποιο μετερίζι και αν υπηρέτησε αναλαμβάνει Πρόεδρος της Επ
Image
Image

Search