ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων

Η μακρόχρονη χρήση μιας κατηγορίας φαρμάκων (αναστολέων αντλίας πρωτονίων), που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη γαστρο-ισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση και η διάρκεια της θεραπείας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γουάι Κέουνγκ Λέουνγκ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γαστρεντερολογικό περιοδικό “Gut”, ανέλυσαν στοιχεία για 3.271 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (proton pump inhibitors-PPI) κατά μέσο όρο επί τρία χρόνια και για άλλους 21.729 που έπαιρναν μια άλλη κατηγορία φαρμάκων για την ίδια πάθηση (τους ανταγωνιστές ισταμίνης (H2 blockers).

Διαπιστώθηκε ότι η λήψη φαρμάκων PPI σχετιζόταν με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, ενώ κάτι παρόμοιο δεν ίσχυε για την άλλη κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές ισταμίνης. Η καθημερινή χρήση, επί χρόνια αύξανε κατά περίπου 4,5 φορές τον κίνδυνο, σε σχέση με την εβδομαδιαία λήψη τους.

Ο κίνδυνος ήταν τουλάχιστον πενταπλάσιος για λήψη των φαρμάκων PPI για πάνω από ένα έτος, εξαπλάσιος για πάνω από δύο έτη και οκταπλάσιος για πάνω από τρία έτη.
Τα φάρμακα PPI γενικά θεωρούνται ασφαλή, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την μακρόχρονη χρήση τους με διάφορα ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως πνευμονία, έμφραγμα, κατάγματα οστών κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στις 2.20 τα ξημερώματα στο χωριό Νησί της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Ένας 36χρονος που οδηγούσε Ι.Χ. εξετράπη της πορείας του, το αυτοκίνητό του έπεσε . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκώς γνωστά και δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, μπο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται στην επίθεση σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. στου Ρέντη με αποτέλεσμα τον θάνατο του Αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη, ανακοίνωσ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας , ο επισμηνίας Β.Α, 45 ετών , ο οποίος υπηρετούσε στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Τανάγρας, βρέθηκε νεκρός χθες (2 . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Πάτρα υποδέχεται σήμερα στο Δηµαρχείο της, την Ολυµπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυµπιακών Αγώνων «PARIS 2024». Η Φλόγα αναµένεται να φθάσει στην Πάτρα µέσω της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, η οποία φέτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου από τις 8.30 π.μ. έως 5 μ.μ., θα υπάρξει πλημμελής έως και πλήρης διακοπή υδροδότησης, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Φλωρίνης, Τμήμα της Πανεπιστημίου, Αχαϊκή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμα
Image
Image

Search