ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Τεστ εντοπίζει 10 χρόνια πριν τον καρκίνο του οισοφάγου

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, το οποίο είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο του οισοφάγου έως μια δεκαετία πριν την εκδήλωσή του, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Ο καρκίνος του οισοφάγου (όπως και του παγκρέατος) συνήθως διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση, με συνέπεια η πρόγνωση για τους ασθενείς να μην είναι καλή. Η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι ένα έτος και μόνο το 15% των ασθενών ζουν μια πενταετία.

Το νέο τεστ, που δρα ως ένα είδος «ανιχνευτή καπνού», μπορεί να είναι διαθέσιμο σε πέντε έως δέκα χρόνια, εφόσον στο μεταξύ τελειοποιηθεί.

Οι ερευνητές του ουαλικού Πανεπιστημίου του Σουάνσι, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκάρεθ Τζένκινς, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανέφεραν ότι το τεστ εντοπίζει έγκαιρα τυχόν καρκινικές μεταλλάξεις στα ερυθρά κύτταρα.

«Όπως ο ανιχνευτής καπνού δεν ανιχνεύει την ίδια τη φωτιά αλλά ένα υποπροϊόν, τον καπνό, έτσι και αυτό το τεστ ανιχνεύει τον "καπνό" του καρκίνου, δηλαδή τα μεταλλαγμένα κύτταρα του αίματος. Το ρητό "δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά", αντιστοιχεί στο "δεν υπάρχει καρκίνος χωρίς μετάλλαξη"» δήλωσε ο Τζένκινς.

Το τεστ που γίνεται με ένα απλό τρύπημα του δαχτύλου με βελόνα, έχει αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες και κοστίζει 35 λίρες.

Προς το παρόν έχει δοκιμασθεί μόνο σε ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου, αλλά θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί και σε άλλα είδη καρκίνου. Ήδη ετοιμάζονται δοκιμές για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση του καρκίνου, τόσο αυξάνονται οι ελπίδες θεραπείας για τους ασθενείς. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, με τεστ όπως αυτό, θα μπορούσαν να «πιάσουν» ακόμη και προκαρκινικούς ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν σε υψηλή ομάδα κινδύνου για να εμφανίσουν τελικά καρκίνο.

Στο επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θα φροντίσουν ώστε το τεστ να μη φέρνει πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα, δημιουργώντας έτσι αδικαιολόγητο πανικό.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου θα φτάσει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως μεταφέροντας μαζί του το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα. Για το σκοπό αυτό μεταβαίνει επιτ . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ                                3, 4 Μαΐου 2024 (Από 7π.μ. Μ. Παρασκευής έως 7π.μ. Κυριακής Πάσχα) Αγγειοχειρουργός:Λυμπερόπουλος ΛάμπροςΑθανασίου Διάκου 29, . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Ακαρνανίας και Αιτωλίας συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά δεκατέσσερις δικογραφίες για υπ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Οικογενειακή τραγωδία στην Σάμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το enikos.gr μία 49χρονη σκότωσε τον 70χρονο πατέρα της. Φέρεται να αντιμετωπίζει χρόνια ψυχολογικά . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας ανακοίνωσε το εορταστικό ωράριο για τα καταστήματα, που έχει ως εξής: Μεγάλο Σάββατο 04/05/2024: 09.00 - 15.00Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024: ΑργίαΔευτέρα 06/05/2024: Αρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο χορός, η μουσική, το τραγούδι, οι φορεσιές, οι εικόνες, οι μνήμες, οι παρουσίες και το χορευτικό αντάμωμα συγκροτημάτων συνθέτουν φέτος το παζλ των εκδηλώσεων που διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαΐου ο δ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με θρησκευτική κατάνυξη και πλήθος πιστών η περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγγέλων – Α΄Κοιμητήριο της Πάτρας. Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι πιστοί συμπολίτες μας συμμετείχαν στις θρ
Image
Image

Search