ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Η μεγάλη και επί χρόνια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση όλων των μορφών άνοιας, ιδίως της πρώιμης που εκδηλώνεται σε πιο μικρή ηλικία, σύμφωνα με νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Παρισιού και του Μπορντό και του ιατρικού ινστιτούτου INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "The Lancet Public Health", ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ενηλίκους που είχαν διαγνωσθεί με άνοια κάθε αιτιολογίας (μεταξύ άλλων λόγω Αλτσχάιμερ) και παράλληλα για σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ.

Περίπου το 3% των περιστατικών άνοιας αποδόθηκε σε εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ. Η κατάχρηση του αλκοόλ σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.

Ειδικότερα, από τις περίπου 57.300 περιπτώσεις πρώιμης άνοιας πριν την ηλικία των 65 ετών (το 5% του συνόλου), η πλειονότητά τους (39%) σχετιζόταν με τη βαριά και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή με κάποια διαταραχή σχετική με το αλκοόλ (18%).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ένα πιθανό όφελος για τη εγκεφαλική υγεία των ηλικιωμένων από την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυξανόμενο κίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί χρόνια και βαριά την κατανάλωση αλκοόλ, όταν ξεπερνά τα 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ τη μέρα για τους άνδρες (πάνω από έξι ποτά τη μέρα) και τα 40 γραμμάρια για τις γυναίκες (πάνω από τέσσερα ποτά).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η σχέση ανάμεσα στην άνοια και στο αλκοόλ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη δομική και λειτουργική εγκεφαλική βλάβη».

Οι διαταραχές στη χρήση του αλκοόλ αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για αγγειακή άνοια.

Η κατάχρηση του αλκοόλ συνδέεται ακόμη με το κάπνισμα και την κατάθλιψη, που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, μιλά για το επεισόδιο ξυλοδαρμού του από τον Κωνσταντίνο Φλώρο έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη (24/4). . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Πάτρα υποδέχθηκε την Πέμπτη, 25 Απριλίου, στο Δημαρχείο της, την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» και τιμήθηκε από τον Δήμο Πατρέων σε ειδική εκδήλ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν αύριο Παρασκευή (26.04.2024), από τις 10 το πρωί, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωση το συνδικάτο τους. Το συνδικάτο καλεί τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως και την 1η Μαΐου του 2024 θα πρέπει οι εργοδότες να πληρώσουν το φετινό Δώρο Πάσχα στους μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη εργασίας στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, πραγματοποίησε την Τετάρτη24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, όπου είχε συνάντηση με τον Διευθύνον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργασίες σύνδεσης νέου δικτύου ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν στην Εγλυκάδα, αύριο Παρασκευή 26 Απριλίου. Λόγω των εργασιών, από την ΔΕΥΑΠ, ανακοινώνεται ότι από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. αύριο, θα υπά
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η εισήγηση του Πέτρου Ψωμά στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Έρχονται σήμερα προς ψήφιση νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το κέντρο της Πάτρας που θα αλλάξουν τη λειτουργία της πόλης ριζικά. Δυστυχώς θα γ
Image
Image

Search