ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Βιταμίνη C: Σε ποιες τροφές περιέχεται

Η βιταμίνη C είναι διάσημη για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, αποτελεί ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό πολλών τροφών και δεν είναι τυχαίο που όταν νιώθουμε λίγο άρρωστοι, καταφεύγουμε στον αγαπημένο μας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.

Η υδατοδιαλυτή αυτή βιταμίνη αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, των δοντιών και νευρικού συστήματος. Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος, συμβάλει στο μεταβολισμό της ενέργειας, την απορρόφηση του σιδήρου, την επούλωση πληγών και την θεραπεία από τραυματισμούς. Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και μας βοηθά να έχουμε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Ο πιο σημαντικός της ρόλος είναι στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας. Η βιταμίνη C βοηθά την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και τις ιντερφερόνης, βοηθώντας έτσι στην άμυνα του οργανισμού μας κατά των μολύνσεων από ιούς και άλλα παθογόνα.

Καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του τη βιταμίνη C, η πρόσληψή της από τις τροφές είναι απαραίτητη. Η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C είναι το πορτοκάλι, όμως υπάρχει άφθονη και σε πολλά άλλα τρόφιμα και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό:

Eσπεριδοειδή: Όλα τα φρούτα αυτής της κατηγορίας είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το λάιμ και τα μανταρίνια.

Φράουλες: Μία μερίδα του νόστιμου αυτού φρούτου περιέχει τη μισή από την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη C.

Παπάγια: Τρώγοντας 100 γρ. εξωτικής παπάγιας, προσλαμβάνουμε το 80% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Ακτινίδιο: Αποτελεί το φρούτο που περιέχει την περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο, καθώς σε 100γρ. ακτινιδίου περιέχεται το 100% της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης C.

Πεπόνι & καρπούζι: Επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες, και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, το κάλιο και το νερό που  περιέχουν, αποτελούν σημαντικά φρούτα για τη σωματική μας υγεία.

Ανανάς & κεράσι: Περιέχουν βιταμίνη C σε μικρότερες συγκεντρώσεις, είναι όμως θρεπτικά και αναμφίβολα νόστιμα φρούτα.

Μαύρη σταφίδα: Τρώγωντας 100γρ. τρώτε την μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C.

Ντομάτα: Μία μερίδα 100 γραμμαρίων του αγαπημένου μας λαχανικού, περιέχει πάνω από 100 mg βιταμίνης C.

Πιπεριές: Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, καυτερές, ό,τι πιπεριά και να φάτε, σας χαρίζει πολλά mg βιταμίνης. Η κίτρινες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, ενώ οι κόκκινες έρχονται δεύτερες, περιέχοντας περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.

Μπρόκολο: Τρώγοντας μια μερίδα μπρόκολο, προμηθευόμαστε το σύνολο της απαραίτητης βιταμίνης C, μαζί με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και απαραίτητες φυτικές ίνες. Μικρότερες ποσότητες περιέχονται και στο κουνουπίδι.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, το λάχανο και το κάλε είναι τα σημαντικότερα όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Προτιμούμε τα φρέσκα και όχι τα κατεψυγμένα και τα συνδυάζουμε με λεμόνι για ακόμα περισσότερα οφέλη.

Μαϊντανός: Ένα φλιτζάνι φρέσκου μαϊντανού έχει πάνω από 130 mg βιταμίνης C, ποσότητα υπεραρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες μας.

Η ποσότητα βιταμίνης C που πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες, ενώ η μέγιστη τα 180 mg. Οι καπνιστές και όσοι λαμβάνουν αντιβιοτικά, βαρβιτουρικά ή αντισυλληπτικά, έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C. Αν θεωρείτε πως η διατροφή σας δεν είναι αρκετή για να σας δώσει τις απαραίτητές ποσότητες βιταμίνης C, μπορείτε να προμηθευτείτε τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής, μετά από συνεννόηση με το γιατρό ή το διατροφολόγο σας.


Το διαβάσαμε στο topontiki

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

της Ουρανίας Πάλμου, Διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού - MCS στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, αντιπροέδρου ΤΕΕ ΤΔΕ Η συζήτηση που έγινε για την κατασκευή μαρίνας «Mega  Yacht » στο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε γνωστό σούπερ μάρκετ, στην Τριών Ναυάρχων, στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ακρωτηριάστηκε πιθανόν από τροχό κοπής τυριών, το δάχ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ρεάλ αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι στο "Έτιχαντ" και στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν σε θέση άμυνας για να συγκρατήσει τους φορμαρισμένους . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάνουελ Νόιερ κράτησε το μηδέν απέναντι στην Άρσεναλ και βοήθησε στην πρόκριση της Μπάγερν στα ημιτελικά του Champions League, πανηγυρίζοντας κι ένα ατομικό ρεκόρ. Ο Γερμανός τε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματοληπτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 11 Απριλίου συζήτησε για τις συνθήκες που δημιουργούνται τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη χώρα με βάση πολύ σημαντικές μελέτες τοπικών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα που άπτονται της συνεργασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συζητήθηκαν,σε κλίμα συνεργασίας, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και εκπροσώπων των Δασαρχείων της Αχαΐας.  Ο ισχ
Image
Image

Search