Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος

Η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που παρουσιάστηκε στην 25η Εβδομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας (UEG Week 2007) στην Βαρκελώνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέλβιν Τσόι του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 600.000 ανθρώπους συγκρίνοντας τη λήψη ασπιρίνης για κατά μέσο όρο 7,7 χρόνια (με ελάχιστο χρόνο λήψης τους έξι μήνες) με αυτούς που δεν είχαν πάρει ασπιρίνη.

Οι χρήστες ασπιρίνης είχαν κατά μέσο όρο μικρότερη πιθανότητα κατά 47% να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος και του οισοφάγου, κατά 38% για καρκίνο του στομάχου, κατά 34% για καρκίνο του παγκρέατος και κατά 24% για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι συγκεκριμένοι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος ευθύνονται για το ένα τέταρτο σχεδόν όλων των περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη. Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος είναι ανάμεσα στους πέντε πιο θανατηφόρους καρκίνους πανευρωπαϊκά, ενώ συνολικά όλοι οι πεπτικοί καρκίνοι είναι υπεύθυνοι για το 30% των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο.


Παράλληλα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης και άλλων καρκίνων, όπως η λευχαιμία, των πνευμόνων και προστάτη, δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, του πολλαπλού μυελώματος κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι ασθενείς σταματούν την τακτική χρήση ασπιρίνης, είναι 37% πιθανότερο να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους συνεχίζουν τη λήψη της.