Με καθυστέρηση ετών η ομολογία Μοσκοβισί για την "πίεση" των εταίρων προς την Ελλάδα

Τηλεοπτική αντιπαράθεση στο FranceInfo ανάμεσα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου και τον επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Αφορμή για την αντιπαράθεση οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τα λάθη που έγιναν όσον αφορά στα προγράμματα για την Ελλάδα.

Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε τόσο σε δήλωση του (πρώην πλέον) προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και σε μια του ίδιου του Πιέρ Μοσκοβισί. Και προκάλεσε την αντίδραση του Γάλλου επιτρόπου.

Η αναφορά του Έλληνα ευρωβουλευτή είχε να κάνει με τη δήλωση Ντάισελμπλουμ πως οι τράπεζες σώθηκαν εις βάρος των φορολογούμενων και του Πιέρ Μοσκοβισί πως τα ελληνικά προγράμματα ήταν ένα σκάνδαλο δημοκρατίας. Δηλώσεις που σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου «έρχονται πολύ καθυστερημένα»

«Δεν θα πω ότι ήταν λάθος μου. Δεν είμαι ούτε διεστραμμένος, ούτε σχιζοφρενής. Επίσης, δεν μου αρέσει να μου κάνουν κριτική για αποφάσεις στις οποίες έχω συμβάλει», απάντησε αρχικά ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Αλλά μετά παραδέχτηκε πως «στο τέλος οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι πήγαμε πιο μακριά από ό,τι έπρεπε και πιέσαμε την Ελλάδα περισσότερο από όσο άντεχε», όπως αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του Στέλιου Κούλογλου.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, οι παραδοχές Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έρχονται πολύ καθυστερημένα.

Είναι πολύ αργά, καθώς η Ελλάδα βυθίστηκε στην ύφεση, το ΑΕΠ της μειώθηκε και τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον και το τι θα συμβεί, είπε ο κ. Κούλογλου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές, είπε ο Στέλιος Κούλογλου, «ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Μέχρι στιγμής βλέπουμε να ζητούν επιπλέον μέτρα λιτότητας με περικοπές συντάξεων, που ήδη έχουν κοπεί αρκετές φορές. Πρέπει να λάβουμε μέτρα θαρραλέα προς την αντίθετη κατεύθυνση, να μην ζητούμε πράγματα που δεν μπορούν να υποστηριχθούν και φυσικά να διευθετήσουμε και το ζήτημα του χρέους. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατίας, είναι και θέμα οικονομίας. Οι περικοπές σημαίνουν πτώση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση περισσότερη ύφεση. Είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο είμαστε τα τελευταία 8 χρόνια».

«Η Ελλάδα έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και επρόκειτο για μεταρρυθμίσεις ουσιώδεις για την διαμόρφωση μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας πιο αποτελεσματικών. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πάρει κοινωνικά μέτρα κανείς δεν θα τον κατηγορήσει», ανταπάντησε ο Ευρωπαίος επίτροπος στα σχόλια του Στέλιου Κούλογλου.