ΚΟΣΜΟΣ

Άμεσος ο κίνδυνος για τo καταφύγιο της ανθρώπινης επιβίωσης

Η κλιματική αλλαγή, πέρα από τις ορατές επιπτώσεις σε αρκετά σημεία του πλανήτη, πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες για έναν ακόμη λόγο. Το Svalbard Global Seed Vault, ένα καταφύγιο που χτίστηκε στις βόρειες ακτές της Νορβηγίας για να συγκεντρώσει όλα όσα θα χρειαστεί η ανθρωπότητα για να ανακάμψει και να επιβιώσει σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής, χρειάζεται να ενισχυθεί καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη λειτουργία του αλλά και τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.

Οι αρχές της χώρας, που εγκαινίασαν το καταφύγιο πριν από περίπου 10 χρόνια, εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένες για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, καθώς η τεράστια κατασκευή, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από πάγο, σε αρκετά σημεία έχει πλημμυρίσει από το νερό των πάγων που λιώνουν.

Η κατάσταση, μάλιστα, είναι τόσο ανησυχητική, καθώς οι νορβηγικές αρχές προγραμματίζουν ήδη μέσα στο 2018 να ξεκινήσουν τις εργασίες συντήρησης κι αποκατάστασης της εγκατάστασης, η οποία περιλαμβάνει μία αποθήκη με περισσότερους από 930.000 σπόρους όλων των φυτών του πλανήτη, με δυνατότητα να χωρέσει κάποια στιγμή ως και 3 εκατομμύρια.

Η εγκατάσταση πρέπει να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μη λιώσουν οι τεράστιες ποσότητες πάγου, οι οποίες απειλούν και τους ίδιους τους πολύτιμους σπόρους σε περίπτωση που ξαναπλημμυρίσει το καταφύγιο.

© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search