Αχαΐα : Ανομβρία , δάκος , γλοιοσπόριο... κατέστρεψαν το ελαιόλαδο - Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Πρωτοφανής καταστροφή για τους αγρότες στην Αχαΐα αλλά και σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση βλέποντας το φετινό λάδι να είναι ..για τα σκουπίδια.. Πρόκειται για την χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών. Κραυγή αγωνίας απο τους αγρότες που ζητούν βοήθεια για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές. 

Το χρονικό της καταστροφικής χρονιάς στην Αχαία...

Η βροχή του Ιουνίου 2018,απαιτούσε άμεσα ψεκασμούς για να προστατευτούν τα ελαιόδεντρα , τα αμπέλια κτλ.. (Αυτό αμέσως σημαίνει κόστος για τους αγρότες). Κάποιες βροχές προς το τέλος του καλοκαιριού είχαν ως αποτέλεσμα να έχει ζέστη την ημέρα και δροσιά το βράδυ με τον δάκο να βρίσκει κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί αλλά και άλλες ασθένειες . Σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε ανομβρία όλο το φθινόπωρο με τις ελιές να "στρεσάρονταν", να διψούν δηλαδή πολύ , σε αυτές που δεν είχαν γίνει οι απαραίτητοι ψεκασμοί αναπτύχθηκαν... ακόμη περισσότερο οι ασθένειες (δάκος και γλοιοσπόριο κ.α. ) . Η κακοκαιρία "Ξενοφών" με τους θυελλώδεις ανέμους έδωσε το δικό της δυνατό "χτύπημα" στα ελαιόδεντρα στα τέλη του Σεπτρέμβρη. Η ανομβρία ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήταν αυτή που έπαιξε τον κυριότερο ρόλο , επήλθε ζάρωμα στις ελιές μέχρι που κάποιες ξεράθηκαν , το γλοιοσπόριο από την άλλη είχε ως αποτέλεσμα να σαπίζουν . Στο ελαιοτριβείο και κατά την διάρκεια της παραγωγής του λαδιού ο υγιής με τον "άρρωστο" καρπό συνθλίβεται και βγαίνει δυστυχώς το λάδι κατεστραμμένο.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν δάκο και γλοιοσπόριο - «Δράμα» η παραγωγή στην Αχαΐα

ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Πάτρα προχώρησαν πρίν μερικές ημέρες οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, Δυτικής Αχαΐας και Πατρών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», κ. Γιάννης Μποδιώτης : Διεκδικούμε άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από ζημιές (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνα ..) που ακόμα εκκρεμούν. Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο παραμένουν.

"Η χρονιά του 2018 μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να καταγραφεί με τα πιο μελανά γράμματα, η αγροτική παραγωγή όλο αυτό το διάστημα έχει κυριολεκτικά καταστραφεί σε όλες τις παραγωγές. Αποτέλεσμα το εισόδημα του αγρότη να είναι μηδενικό στην περιοχή μας " δηλώσε ο Αλέκος Θανόπουλος , Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας.

"Θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Να εκδοθούν τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τις ζημιές του 2018. Ζητάμε να γίνονται δίκαιες εκτιμήσεις και να μην υπάρχουν αδικίες όπως στο παρελθόν σε βάρος των περισσοτέρων αγροτών. Τα μεγάλα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών ξεκίνησαν μετά την βροχόπτωση του καλοκαιριού και την κακοκαιρία Ξενοφών και Ζορμπάς που έπληξαν σοβαρά την Αχαΐα. Το ποσοστό της ζημιάς δε από την ανομβρία που ακολούθησε και το δάκο που φούντωσε αλλά και το γλοιοσπόριο ξεπερνά το 70% της παραγωγής. Και όσο λάδι θα παραχθεί φοβόμαστε θα έχει αυξημένα οξέα και θα είναι ακατάλληλο. Πολλοί αγρότες δεν θα μαζέψουν καν τις ελιές από τα δέντρα. Οι δηλώσεις των αγροτών στον ΕΛΓΑ στην Δυτική Αχαΐα ξεπέρασαν τις 3.600, στο νομό Αχαίας στις 16,000. Έχουν πληγεί σοβαρά καλλιέργειες κηπευτικών και δημητριακών. Στην πρόσφατη διαμαρτυρία μας στον ΕΛΓΑ συζητήσαμε και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων με το φαινόμενο των άγριων ζώων που κατασπαράζουν τα κοπάδια. Τις τιμές του γάλακτος και του κρέατος που έχουν κατρακυλήσει. Ακόμη το κόστος παραγωγής , σπόροι , λιπάσματα , φάρμακα, ζωοτροφές , ακατάσχετο τραπέζης. Η κατάσταση για τους αγρότες είναι τραγική" δηλώνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας Χρήστος Μπεκίρης

Δεν καλύπτεται ο δάκος από το καταστατικό του ΕΛΓΑ λέει ο Οργανισμός!

Παράλληλα ανέφεραν και το πρόβλημα με την φετινή παραγωγή στο Ελαιόλαδο με τους αρμοδίους να ξεκαθαρίζουν πώς δεν υπάρχει αποζημίωση λόγω δάκου.

Ο παραγωγός πληρώνει και έχει απαιτήσεις

Πληρώνει και την εισφορά του στον ΕΛΓΑ. Και αν δεν εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να μπει στον λογαριασμό του και να εισπράξει την εισφορά του μία χρονιά, τότε η εισφορά του βεβαιώνεται από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιοχής του και θέλει-δε θέλει πληρώνει και τον ΕΛΓΑ. Πού είναι η αποζημίωση του παραγωγού, όμως, όταν υποστεί ζημιές από το δάκο;

"Τοίχο" στον ΕΛΓΑ και για την ζέστη του φθινοπώρου !
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αγρότες που απευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ για να δηλώσουν αναγγελία ζημιάς για την ασυνήθιστη ζέστη του φθινοπώρου ... έλαβαν την απάντηση πώς η αναγγελία γίνεται μόνο με καύσωνα και περισσότερους από 40 βαθμούς Κελσίου ... Δηλαδή η ζεστές περίοδοι μέσα στο φθινόπωρο ... ουσιαστικά δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΛΓΑ την ίδια ώρα που η παραγωγή πλήττεται !

Στις 16.000 οι δηλώσεις για ζημίες από την κακοκαιρία
Ο «Ξενοφών» που έφερε θυελλώδεις ανέμους , έδωσε ένα ακόμη χτύπημα στους αγρότες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες 16.000 περίπου είναι οι αιτήσεις που δέχθηκε ο ΕΛΓΑ με τον Οργανισμό να αδυνατεί να προχωρήσει σε όλους αυτούς τους ελέγχους και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν.... και με ποιό τρόπο θα λάβουν αποζημίωση οι αγρότες.

Δυτική Αχαΐα: Η καταστροφή των ελαιοπαραγωγών εκτάκτως στο δημοτικό συμβούλιο – Δεκτό το αίτημα της ΑΚΙΔΑ

Δεκτό έκανε το αίτημα της αντιπολίτευσης του Παναγιώτη Κουνάβη (ΑΚΙΔΑ) να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, η τεράστια καταστροφή στις ελιές στη δυτική Αχαΐα, ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μείζον ζήτημα για την περιοχή, θα συζητηθεί εκτάκτως, στο δημοτικό συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου.

Η τοποθέτηση Νικολάου
«Δεν μπορούσαμε παρά να κάνουμε το αυτονόητο. Φυσικά και θα συζητηθεί το θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου μας. Αλίμονο να μη δώσουμε βάρος, στις τραγικές στιγμές που περνούν οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας, βάση και πυλώνας της τοπικής μας οικονομίας. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει όλοι μας με κοινή συνισταμένη το συμφέρον των αγροτών μας, να βάλουμε βάση για άμεσες ενέργειες», τόνισε ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου.

80% κάτω η παραγωγή
Ο Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος , Ιδιοκτήτης Ελαιοτριβείου στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας απαντώντας σε ερωτήματα μας αναφέρει : Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη φέτος. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε πόσο , εκτιμήσεις θέλουν να είναι κάτω απο το 80% σε σχέση πάντα με την περυσινή χρονιά. Οι ελιές έχουν απόδοση αλλά δυστυχώς είναι πολύ κακή η ποιότητα του ελαιολάδου. Βλέπουμε κατά κύριο λόγο να αγγίζουν και να ξεπερνούν τα 3 οξέα, την ώρα που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι από 0,3 εώς και 0,8 . Σε ότι αφορά την μειωμένη παραγωγή θεωρώ πώς είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας αλλά και των βροχοπτώσεων σε περιόδους που δεν περιμέναμε , το 7ήμερο δηλαδή του Ιουνίου Σε ότι αφορά την επιχείρηση μας φροντίζουμε να ανανεώνουμε συνεχώς τον εξοπλισμό για να έχουν οι πελάτες μας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Φέτος με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη και με τα καλύτερα μηχανήματα. 

Παναγιώτης Λαλιώτης: Η Περιφέρεια Δ.Ε. έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής στην Δ. Αχαία

Ο αγροτοσυνδικαλιστής και αντιπρόοεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Λαλιώτης καταγγέλλει ως υπαίτιους για την καταστροφή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους, που όπως τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «BESTtv ΑΧΑΪΑΣ», καθυστέρησαν αδικαιολόγητα τους ψεκασμούς για τον δάκο…. «Φέτος οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εμφάνιση και εξάπλωση του δάκου και έγινε μόνο ένας ψεκασμός στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αγρότες είναι απελπισμένοι γιατί η παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς. Άλλοι δεν θα μαζέψουν καν τις ελιές τους και άλλοι με εξευτελιστικές τιμές θα δώσουν την παραγωγή τους στην βιομηχανία, καθώς είναι ακατάλληλη για κατανάλωση. Η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρεται για τον πρωτογενή τομέα και αυτό φαίνεται στην πράξη. Οφείλει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας να δώσει ξεκάθαρη απάντηση γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχώρησε στον ψεκασμό τον Σεπτέμβριο και όχι στις ημερομηνίες που έλεγαν οι γεωπόνοι που είναι και οι ειδικοί. Να σας πως μόνο ότι η Περιφέρεια Κρήτης, όπου εκεί δεν υπέστησαν ζημιά στο λάδι οι παραγωγοί, προχώρησε στον πρώτο ψεκασμό στις αρχές Ιουνίου», κατέληξε ο κ.Λαλιώτης.

Η απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

"Υπήρξε καθυστέρηση αλλά.... δεν ευθύνεται η Περιφέρεια"

Είναι πρόγραμμα του Υπουργείου , το Υπουργείο δίνει τις εντολές για την έναρξη της διαδικασίας. Η περιφέρεια ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα τις διαδικασίες με το που δόθηκε η εντολή από το αρμόδιο Υπουργείο... αλλά υπήρξαν ενστάσεις που μας πήγαν πίσω. Ο καιρός φταίει και το γλοιοσπόριο είναι φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε καταθέσει μια σειρά προτάσεων προς το Υπουργείο έτσι ώστε ο διαγωνισμός για τον εργολάβο που θα αναλαμβάνει το πρόγραμμα δακοκτονιών να είναι σε βάθος τριετίας για να μην δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις. ανέφερε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «BESTtv ΑΧΑΪΑΣ» ο Σταύρος Βέρρας, Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής.

Α. Τραχήλη: Ζημιές για πολλούς παραγωγούς λαδιού στη Δ.Αχαΐα

Την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Δυτικής Αχαΐας, πολλοί απ’ τους οποίους βλέπουν τη φετινή σοδειά τους να πηγαίνει χαμένη, επεσήμανε το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Αθηνά Τραχήλη, σε συνάντηση που είχε με παραγωγούς της περιοχής, στην Πάτρα. «Είναι γεγονός ότι φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την παραγωγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία κατέληξαν στην εμφάνιση δάκου με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές πολλές απ’ τις καλλιέργειες», σημείωσε η κ. Τραχήλη. Επισημαίνοντας, ακόμα, ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να σταθούν κοντά στους παραγωγούς και να δρομολογήσουν διαδικασίες ώστε η απώλεια στο εισόδημα τους ν’ αντισταθμιστεί.

Στη Βουλή ...ο δάκος !

Αρκετοί βουλευτές έχουν καταθέσει ερωτήσεις  εδώ και ένα μήνα στη Βουλή για τον... δάκο ! Με ερώτηση του προς το Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά αποζημίωση των παραγωγών για τις αστοχίες του προγράμματος δακοκτονίας επί τρία (3) χρόνια τώρα.

Στην καταστροφή της ελαιοπαραγωγής λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στο πρόγραμμα της δακοκτονίας, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη και Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση. Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Για ποιο λόγο καθυστέρησε, με αποτέλεσμα τις καταστροφικές αυτές συνέπειες, η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2018;
2. Πως σκοπεύετε να διασφαλίσετε την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας στο μέλλον, προς αποφυγή επανάληψης της φετινής ζημίας;».

ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ ! Αποτελεί τη νέα μεγάλη απειλή του θησαυρού της ελιάς στη χώρα μας . Οι καιρικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών που υποβαθμίζουν πάρα πολύ την ποιότητα του ελαιολάδου, ανεξάρτητα από την ποσότητα καρπού που θα δώσουν τα δέντρα. Έτσι φέτος δάκος και κυρίως γλοιοσπόριο, έχουν μετατρέψει τα παρθένα ελαιόλαδα σε βιομηχανικά λόγω της υψηλής οξύτητας που παρουσιάζεται. Ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς και έμποροι ελαιολάδου, βρίσκονται σε απόγνωση με την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο ΔΑΚΟΣ
Ο δάκος είναι ένα μικρό δίπτερο έντομο που αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της ελιάς στη χώρα μας, τόσο σε ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, όσο και σε επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς. Η ζημιά που προκαλεί ο δάκος είναι τόσο ποσοτική, γιατί η παραγωγή μειώνεται αφού ο δάκος καταστρέφει μέρος της σάρκας του ελαιοκάρπου, όσο και ποιοτική, καθώς το παραγόμενο ελαιόλαδο υποβαθμίζεται λόγω αυξημένης οξύτητας.  Ο δάκος της ελιάς συμπληρώνει συνήθως 4-5 γενεές στον ελληνικό χώρο, δηλαδή ο κύκλος ζωής του με τα διάφορα στάδια: αυγό – προνύμφη (σκουλήκι) – χρυσαλλίδα – τέλειο έντομο (μύγα) επαναλαμβάνεται 4-5 φορές το χρόνο. Στα τέλη της άνοιξης, δραστηριοποιείται η 1η γενεά του εντόμου, και παρατηρείται μια σταδιακή εκκόλαψη των ακμαίων του δάκου. Στις αρχές έως μέσα Ιουλίου εμφανίζεται η 2η γενεά του δάκου, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν σε νέους πράσινους καρπούς. Μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εμφανίζεται αντίστοιχα η 3η και 4η γενεά του δάκου της ελιάς ενώ αν έχουμε και όψιμο καλοκαίρι μπορεί να ακολουθήσει και 5η γενεά στα μέσα του φθινοπώρου.

ΤΟ ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ
Το γλοιοσπόριο είναι μια ασθένεια που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Το παθογόνο αίτιο είναι τρία είδη του γένους Colletotrichum, τα C. gloeosporioides, C. acutatum και C. clavatum. Tα φυτικά μέρη που προσβάλλει το γλοιοσπόριο είναι:
ΦΥΛΛΑ: Μεταχρωματισμός και φυλλόπτωση. Τα μολυσμένα φύλλα γίνονται χλωρωτικά, καρουλιάζουν προς τα επάνω και σταδιακά πέφτουν στο έδαφος.
ΑΝΘΗ: H ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, καθώς κατά την περίοδο αυτή το δυναμικό ανάπτυξης του εμφανίζει έξαρση. Προσβαλλόμενα φυτικά μέρη κατά το στάδιο αυτό αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας.
ΚΑΡΠΟΙ: Από τα μολυσμένα φύλλα και τους κλάδους, ο μύκητας εξαπλώνεται στους αναπτυσσόμενους καρπούς μέσω του ποδίσκου. Σε ποικιλίες με επιμήκεις καρπούς (καλαμών), η σήψη ξεκινά συνήθως από το κορυφαίο άκρο και επεκτείνεται στην υπόλοιπη επιφάνεια. Στις ποικιλίες με μεγάλους καρπούς, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται ως κυκλικές βυθισμένες κηλίδες ή υπό την μορφή ομόκεντρων δακτυλίων ξεκινώντας από το κέντρο της προσβολής. Σε ώριμους καρπούς, παρατηρείται μια εσωτερική φαιά σήψη της σάρκας γύρω από την κηλίδα.
ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ: Το λάδι που παράγεται από μολυσμένους καρπούς είναι υποβαθμισμένης ποιότητας, έχει κοκκινωπό χρώμα και παρουσιάζονται χημικές μεταβολές στην σύσταση του, όπως η υψηλή οξύτητα και η μείωση της β-σιτοστερόλης, των πολυφαινολών και της α-τοκοφερόλης.

Τι είναι η οξύτητα στο λάδι;

Αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιόλαδου, καθώς όσο πιο χαμηλή η οξύτητα τόσο πιο ποιοτικό το λάδι. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διαμορφώνουν την οξύτητά του: Όσο πιο υψηλή η οξύτητα τόσο πιο πολλά τα λιπαρά οξέα. Κατά κανόνα, τα ελαιόλαδα που έχουν καλή γεύση και οσμή έχουν και χαμηλή οξύτητα...

Εξαιρετικό (extra) παρθένο ελαιόλαδο: η καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου με άμεμπτη γεύση και οσμή, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0 – 0,8%).

Παρθένο ελαιόλαδο: παρθένο ελαιόλαδο με καλή γεύση και οσμή, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0,8 – 2%).

Ελαιόλαδο λαμπάντε (labante): παρθένο ελαιόλαδο ακατάλληλο για κατανάλωση με κακή γεύση και οσμή και οξύτητα μεγαλύτερη από 2%....... Προορίζεται μόνο για ραφινάρισμα ή βιομηχανική χρήση.

ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Είναι ελαιόλαδο που προέρχεται από παρθένο ελαιόλαδο (lampante), το οποίο έχει υποστεί διάφορες φυσικοχημικές επεξεργασίες. Το εξευγενισμένο (ραφιναρισμένο) ελαιόλαδο έχει πολύ χαμηλή οξύτητα (μέγιστη 0,3%) και διαυγές ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (OLIVE OIL): Είναι το ελαιόλαδο που προέρχεται από μίξη παρθένου ελαιόλαδου, κατάλληλου προς κατανάλωση, και εξευγενισμένου ελαιόλαδου, με μέγιστη οξύτητα 1%.

Εν κατακλείδι ... ! Το ζήτημα λοιπόν πλέον είναι πώς θα στηριχθούν οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί που είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι , που έμειναν χωρίς εισόδημα , χωρίς να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους και έχοντας ήδη κάνει πάρα πολλά έξοδα την χρονιά που πέρασε. Σημαντικό το τι πρέπει να γίνει και τα επόμενα χρόνια . Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να φαίνονται πλέον , απαιτούνται μέτρα άμεσα.

Ελένη Παρασκευοπούλου