Σε τι στάδιο βρίσκεται η 8η μεγαλύτερη δημοπράτηση έργου στην Αχαία

Μέσα στο 2018 η κατασκευαστική κοινότητα περιίμενε την δική της "ανάσταση" αλλά τελικά θα πρέπει να περιμένει το 2019. Κάτι οι αργοί ρυθμοί στους διαγωνισμούς, κάτι οι προσφυγές, ακόμα περιμένουμε κάποιο μεγάλο έργο να υπογραφεί και να ξεκινήσει. Μετά από σχεδόν 4 χρόνια ξηρασίας με ελάχιστα νέα δημοπρατούμενα έργα, η φετινή χρονιά είχε σημαντικούς διαγωνισμοούς όχι όμως μέχρι σήμερα και  "μπουλντόζες". Πάντως με τις εξαγγελίες των Φορέων Υλοποίησης φαίνεται τουλάχιστον ότι η παραγωγή νέων έργων θα βελτιωθεί σημαντικά.

Από όλη αυτή την αναμενόμενη "έκρηξη έργων" αν τα ταξινομήσουμε βάσει οικονομικού μεγέθους, θα βγάλουμε τις δέκα μεγαλύτερες δημοπρατήσεις του 2018 και θα δούμε που βρίσκονται μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί το "ypodomes.com".

Το μεγαλύτερο όλων των έργων που δημοπρατήθηκε το 2018 είναι ο περίφημος ΒΟΑΚ, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης που αφορά το τμήμα Χανιά-Άγιος Νικόλαος και θα πραγματοποιηθεί μέσω διπλού διαγωνισμού που συνδυάζει παραχώρηση και ΣΔΙΤ. Εχει ξεκινήσει η πρώτη φάση που αφορά την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος που είναι και η αρχή του διαγωνισμού που θα χρειαστεί περίπου 2,5 έτη για να ολοκληρωθεί. Το κόστος εκτιμάται σε 1,5δισ.ευρώ. Το χρηματοδοτικό μείγμα περιλαμβάνει ΕΤΕπ, ιδιωτικά κεφάλαια και ίσως κάποια συμμετοχή του δημοσίου. Τώρα περιμένουμε να δούμε ποιοι και πότε θα περάσουν στην Β`φάση.

Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας με κόστος περίπου 230εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες το έργο αναζητεί χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω της αναθεώρησης του. Αφορά την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων ανά ρεύμα κυκλοφορίας που θα ξεκινά από την μεγαλή κρεμαστή γέφυρα και θα τελειώνει στα Ψαχνά με μήκος περίπου 17χλμ. Το έργο έχει εξαγγελθεί ότι θα δημοπρατηθεί φέτος.

Τρίτο κατά σειρά είναι η εργολαβία-σκούπα για την ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 165εκατ.ευρώ. Η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο αλλά έχει μπλέξει δικαστικά και κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Μειοδότρια είναι η κοινοπραξία Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ. Η χρηματοδότηση του έργου είναι καλυμμένη από το ΕΣΠΑ μέσα από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ως έργο phasing.

Συνεχίζοντας την καταμέτρηση μας ως 4ο μεγαλύτερο έργο καταγράφουμε ένα από τα λεγόμενα "έργα-μακέτες". Αναφερόμαστε στην κατασκευή του Τερματικού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, στην Αθήνα. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 150εκατ.ευρώ και υπάρχουν για πρώτη φορά σοβαρές πιθανότητες να το δούμε να δημοπρατείται καθώς βρίσκεται σε οριστικές μελέτες. Θα αντικαταστήσει τους δύο σημερινούς τερματικούς σε Κηφισό και Λιοσίων. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και ίσως κάποια συμβολή της ΕΤΕπ.

Το 5ο μεγαλύτερο έργο είναι η κατασκευή του Νέου Προβλήτα Κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για έργο κόστους περίπου 130εκατ.ευρώ με φορέα υλοποίησης τον ΟΛΠ. Η χρηματοδότηση του καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-20 μέσα από το ΠΕΠ Αττικής. Έφτασε μία μέρα πριν τη δημοπράτηση αλλά τελικά υπήρξαν προσφυγές και τώρα έχει επίσης μπλέξει δικαστικά. Αναμένεται η σχετική απόφαση από το ΣτΕ για να δούμε τι μέλλει γεννεσθαι.

Έκτο μεγαλύτερο έργο προς δημοπράτηση είναι το έργο για το Νέο Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, γνωστότερο ως Θριάσιο 2. Εδώ πρόκειται για επένδυση με καθαρά ιδιωτική χρηματοδότηση και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 20εκατ.ευρώ. Φορέας Υλοποίησης είναι ο ΟΣΕ. Ο διαγωνισμός μόλις προκηρύχθηκε ωστόσο έχει ήδη μπει στην κόκκινη ζώνη καθώς θα έπρεπε κανονικά να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, πράγμα που όμως δεν πρόκειται να συμβεί και όλοι ελπίζουν σε μία παράταση από την Κομισιόν.

Το έβδομο μεγαλύτερο έργο είναι η κατασκευή Εμπορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο παραχώρησης με χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και εκτιμώμενη επένδυση 100εκατ.ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ και ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Οι δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα δοθούν προς το τέλος του έτους και ....έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τις υπογραφές.

Το 8ο μεγάλο έργο που αναμένουμε να δημοπρατηθεί είναι το έργο ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρομικού τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη. Φορέας Υλοποίησης είναι η ΕΡΓΟΣΕ και το έργο αφού πέρασε πολλαπλές ανατροπές αναμένεται να προχωρήσει και να υπογραφεί μέχρι το Πάσχα. Το κόστος είναι περίπου 70εκατ.ευρώ και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-20 μέσω του ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.