Πρεσβυωπία- Τι κάνουμε λάθος !

Παρότι οι περισσότεροι θεωρούν την πρεσβυωπία πρόβλημα της τρίτης ηλικίας, η δυσκολία του ατόμου να εστιάσει με ευκρίνεια σε κοντινά αντικείμενα ξεκινά να εκδηλώνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στην ηλικία των 40 ετών, όταν οι άνθρωποι χάνουν την πολυεστιακότητά τους. Στους άνδρες η εμφάνισή της καθυστερεί συνήθως κατά τρία χρόνια, ενώ η πάθηση συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι τα περίπου 55 έτη, οπότε και σταθεροποιείται. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος ότι πάσχει από πρεσβυωπία.

Το πιο αλάνθαστο σύμπτωμα είναι η θολή ή θαμπή όραση κατά την ανάγνωση, το ράψιμο, τη χρήση κινητού ή κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας που απαιτεί όραση σε απόσταση 35-40 εκατοστών.
Παρ’ όλα αυτά οι πρεσβύωπες υποπίπτουν συχνά σε τρία βασικά λάθη:

Αγοράζουν «έτοιμα» γυαλιά

Είναι φτηνά και πωλούνται οπουδήποτε, από τα περίπτερα μέχρι τις λαϊκές αγορές. Παρ’ όλα αυτά η επιστημονική κοινότητα κρούει καμπανάκι κινδύνου: Τα «έτοιμα» γυαλιά είναι επικίνδυνα για την όραση. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα επισημαίνει ότι «επειδή κατασκευάζονται σε μαζική παραγωγή, τα «έτοιμα» γυαλιά είναι «ενός μεγέθους», έχουν την ίδια διόρθωση για τους δύο οφθαλμούς (ενώ συνήθως οι βαθμοί δεν είναι ίδιοι), δεν διορθώνουν τυχόν αστιγματισμό και δεν εξασφαλίζουν όραση από τα κέντρα των φακών. Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ πιθανό να προκαλούν πονοκεφάλους και κοπιωπία

Συγχέουν την πρεσβυωπία με την υπερμετρωπία

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπερδεύουν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας με εκείνα της υπερμετρωπίας και αποφεύγουν να απευθυνθούν σε οφθαλμίατρο. Και στις δύο καταστάσεις τα συμπτώματα είναι κοινά, αφού επηρεάζεται η κοντινή όραση. Όμως το πρόβλημα οφείλεται σε διαφορετικά αίτια. Η υπερμετρωπία προκύπτει ως συνέπεια ατέλειας του κερατοειδούς, ενώ η πρεσβυωπία οφείλεται στην απώλεια ευκαμψίας στους φακούς λόγω γήρανσης.

Δανείζονται τα γυαλιά άλλων

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων διαπιστώνουν ότι η κοντινή τους όραση έχει αρχίσει να φθίνει είναι μάλλον το ψυχολογικό. Οι περισσότεροι αρνούνται να φορέσουν γυαλιά γιατί έχουν συνδέσει την πρεσβυωπία με τη γήρανση και συνήθως ζητούν τα γυαλιά κάποιου άλλου για να διαβάσουν στα γρήγορα μια ετικέτα, οδηγίες χρήσης ή κάποια είδηση στην εφημερίδα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά άλλων ακόμη και αν έχουν τον ίδιο βαθμό πρεσβυωπίας με εμάς, καθώς τα μάτια του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά και τα γυαλιά κατασκευάζονται με βάση αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Μην Ξεχνάμε πως ο οφθαλμίατρος για τη στινταογράφηση γυαλιών πρεσβυωπίας λαμβάνει υπόψη του πολλούς παράγοντες όπως: Η ηλικία του παθόντος, το επάγγελμά του, η ενδεχόμενη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η ενασχόληση με κάποια χειροτεχνία, το αν ο ασθενής προτιμά να διαβάζει ξαπλωμένος στο κρεβάτι, καθώς και το αν είναι ήδη συνηθισμένος στη χρήση γυαλιών..