ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: Νέες ανατιμήσεις σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία! Τι προβλέπουν οι αρτοποιοί

Πάτρα: Νέες ανατιμήσεις σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία! Τι προβλέπουν οι αρτοποιοί

Στο επίκεντρο νέων ανατιµήσεων αναµένεται να βρεθούν προϊόντα από ενεργοβόρους κλάδους, φούρνους και ζαχαροπλαστεία, µε τους επαγγελµατίες του κλάδου να επιχειρούν εδώ και αρκετό καιρό να συγκρατήσουν το λειτουργικό-ενεργειακό κόστος, προκειµένου να µην έχουµε νέες αυξήσεις. Μετά το τέλος του µήνα αναµένεται να περάσει, πάντως, µια ανατίµηση της τιµής του ψωµιού, στα 0,10 ευρώ περίπου η φραντζόλα, µε τους αρτοποιούς να εµφανίζονται, πάντως, διστακτικοί, καθώς ήδη οι καταναλωτές είναι αντιµέτωποι µε τις νέες τιµές στο ράφι του σούπερ µάρκετ, όπου έχουν ήδη καταγραφεί αυξήσεις 10%, σε πολλά είδη τροφίµων και βιοµηχανικά αρτοσκευάσµατα.

OxygenShop 7

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Πατρών, Ιωάννη Κωνσταντινίδη, το κλίµα, που έχει διαµορφωθεί κεντρικά, στις επιχειρήσεις της βιοτεχνικής αρτοποιίας είναι ασφυκτικό, λόγω του ενεργειακού. Οι τοπικές επιχειρήσεις αναµένουν τόσο τους λογαριασµούς ρεύµατος του Οκτωβρίου όσο και νέα πιθανή επίπτωση των ανατιµήσεων στα καύσιµα και τα µεταφορικά. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Συντεχνίας της Πάτρας, εφόσον συνεχιστούν µέσα στο χειµώνα οι ανατιµήσεις σε ενέργεια και καύσιµα, τα περιθώρια αντοχής θα είναι περιορισµένα, καθώς ήδη χιλιάδες αυτοαπασχολούµενοι βιοτέχνες βλέπουν καθηµερινά τον τζίρο και την κατανάλωση να µειώνονται δραµατικά, ενώ οι λογαριασµοί αυξάνονται.

«Προς το παρόν, ισχύει η συµφωνία να µην υπάρξουν νέες ανατιµήσεις στην τιµή της φραντζόλας, όµως πραγµατικά επικρατεί ανησυχία και αναστάτωση, καθώς οι τιµές ηλεκτρικού, πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθιστώντας πλέον πρακτικά αδύνατη τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, θα πρέπει να πάµε σε κάποια αύξηση, όµως ο καταναλωτής, από τις δικές µας πιθανές µελλοντικές ανατιµήσεις στο ψωµί, θα πρέπει να υπολογίσει ένα αυξηµένο κόστος, που δεν θα ξεπερνά τα τρία ευρώ, σε µηνιαία, µάλιστα, βάση», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης. Όσον αφορά στις τιµές των σιτηρών διεθνώς, το ελληνικό σκληρό σιτάρι βρίσκεται στα 2,60 ευρώ το κιλό και το καναδικό στα 3,30 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν, όµως, φόβοι και προειδοποιήσεις για αυξήσεις της τάξης του 10% στα άλευρα, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν, εκτός από το ψωµί, και τα ζυµαρικά.

Πηγή: flamis.gr

Follow Us

OXYGEN FM

© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search