GASTRONOMY

GASTRONOMY

Γαλοπούλα με κιμά και κάστανα

Υλικά

    1 γαλοπούλα ολόκληρη (3,5-4 κιλά)
    1 κιλό πατατούλες μικρές, ξεφλουδισμένες και πασπαλισμένες με αλάτι και πιπέρι
    χυμό λεμονιού

Μαρινάδα για το ψήσιμο της γαλοπούλας
    χυμό 1 πορτοκαλιού
    χυμό 1 λεμονιού
    1/3 φλιτζανιού μπράντι
    2 κουτ. σούπας βούτυρο
    
Για τη γέμιση
    800γρ. κιμά μοσχαρίσιο
    1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
    300γρ. κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα
    8 δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι), κομμένα
    ½ φλιτζάνι σταφίδες
    ½ φλιτζάνι κουκουνάρια
    1/3 φλιτζανιού ρύζι
    2 ξινόμηλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
    ½ φλιτζάνι μπράντι
    χυμός 2 λεμονιών
    ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
    ½ φλιτζάνι νερό
    1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
    αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Πλένετε καλά τη γαλοπούλα, μέσα κι έξω, την τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί και την περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Την πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε το κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτετε τον κιμά. Τον ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με το μπράντι και προσθέτετε μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό. Το σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.

Προσθέτετε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το ρύζι και τα ξινόμηλα. Τα ανακατεύετε προσεκτικά και σβήνετε τη φωτιά.

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα. Τυλίγετε τη γέμιση που περίσσεψε σε λαδόκολλα και την τοποθετείτε σε μια άκρη του ταψιού.

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας για το ψήσιμο και αλείφετε τη γαλοπούλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί και την ψήνετε στο φούρνο για 1½ ώρα.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε τις πατατούλες γύρω από τη γαλοπούλα. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 1½ ώρα ακόμη. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό στο ταψί για να μπορούν να ψηθούν οι πατάτες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε τη γαλοπούλα με τη μαρινάδα.

Αφήνετε τη γαλοπούλα για μισή ώρα σκεπασμένη να «σταθεί» και τη σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα, γαρνιρισμένη με τις πατατούλες.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έξι χρόνια μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του για την ενο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την πεποίθηση πως η «Νέα Αριστερά» στην πρώτη της προσπάθεια στις ευρωεκλογές, θα έχει καλά αποτελέσματα, εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με τη «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» Στέλιο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από 6 έως και 10% ακριβότερο θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας», γνωστοποιώντας ότι το αρνί και κατσίκι θα αγ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στο αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο παραπέμπονται να δικαστούν σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου, οι 25 αντιεξουσιαστές που το μεσημέρι του Σαββάτου οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πατρών, για διατά . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την πεποίθηση πως η «Νέα Αριστερά» στην πρώτη της προσπάθεια στις ευρωεκλογές, θα έχει καλά αποτελέσματα, εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με τη «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» Στέλιος Κούλογλου, τονίζον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμα θα μοιράσει στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, που δεν κόβουν τα χόρτα από τις ιδιοκτησίες τους, ο Δήμος Πατρέων, καθώς ο κίνδυνος φωτιάς ειναι αυξημένος και ο φόβος επέκτασεις πυρκαγιών εντός κατοι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε 24ωρη απεργία από τις 05:00 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 1 Μαΐου έως τις 05:00 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαΐου προχωρούν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί και φωτορεπόρτερ σε όλα τα ΜΜΕ.
Image
Image

Search