GASTRONOMY

GASTRONOMY

Πίτα με κοτόπουλο, μπαχαρικά και αμύγδαλα: Η περίφημη bastilla του Μαρόκο

30' προετοιμασία
2 ώρες και 25' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: για βαθύ ταψί 26 εκ.

 3 μπούτια κοτόπουλου
 400 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό στο βάζο)
 300 γρ. ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα
 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
 1 ξυλάκι κανέλας
 1 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη
 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
 2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 40 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
 100 ml σπιτικός ζωμός κότας (βλ. σελ. 128) ή νερό
 3 αυγά χτυπημένα + 1 αυγό για το άλειμμα
 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
 140 γρ. ζάχαρη άχνη (ναι, ζάχαρη! Δένει τέλεια με τα μπαχαρικά της συνταγής και δίνει στο φαγητό μια απίθανη, εξωτική γλύκα. Αν σας ξενίζει η ιδέα, μειώστε την κατά βούληση, όμως μην την παραλείψετε τελείως)
 1 πακέτο φύλλο κρούστας

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε την bastilla (πίτα με κοτόπουλο, μπαχαρικά και αμύγδαλα), σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα αμύγδαλα για 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Τα αδειάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με 40 γρ. από τη ζάχαρη άχνη και με την κανέλα σε σκόνη.
Στο βούτυρο που έχει μείνει στην κατσαρόλα σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με το σκόρδο, το ξύλο κανέλας, τα τριμμένα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και το τζίντζερ για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. Σιγοψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και την κανέλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα μέχρι σχεδόν να στεγνώσει.
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να γίνει ένα μείγμα σαν στραπατσάδα.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο με το χέρι, σε πολύ μικρά κομμάτια. Το ανακατεύουμε με το μείγμα των αυγών και το μείγμα με τα αμύγδαλα.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να λιώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα, και διπλώνουμε τις άκρες, τυλίγοντάς τες προς τα μέσα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με όση άχνη θέλουμε και σερβίρουμε.

 

https://www.gastronomos.gr/

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ: «Το Σάββατο 25 Μάϊου 2024 στις 20:30 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου θα διεξαχθεί ο Τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson, Παναθηναϊκός-Άρης. Την απόφ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έληξε η προθεσμία, κατά την οποία οι πολίτες είχαν δικαίωμα να υποβάλουν το αίτημά τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που ήθελαν να μεταβάλουν τα στοιχεία μητρώου τους και ν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με την αναβαθμισμένη πλατφόρμα, ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να ελέγξει όλα τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται πλησίον του, για να εντοπίσει τα φθηνότερα προϊόντα. Η αναβα . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Την καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης για το Μάτι το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην προσφορά 250 φωτιστικών σωμάτων, για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Στην διαδι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Το μήνυμα των 100 χρόνων του ΤΕΕ δεν έχει μόνο επετειακό περιεχόμενο, αλλά αναφέρεται και στο μέλλον. Αναφέρεται στα εξίσου πολλά και σπουδαία που έχουμε μπροστά μας». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος του
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συντονισμός ενεργειών και δράσεων  για να ενισχυθούν πρώτιστα οι υποδομές σε συνδυασμό με την  ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του ΕΚΑΒ  κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε την Μ.Δευτέρα 29 Απριλίου
Image
Image

Search