ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και υποκρισία

Η λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας εγείρει ανησυχίες και προβληματισμούς και δίνεται η ευκαιρία αντιπαράθεσης επιχειρημάτων από υποστηρικτές και μη. Λογικό σε μία κοινωνία όπου η έκφραση άποψης είναι ελεύθερη ακόμη και για όσους δράττονται της ευκαιρίας να προβάλλουν τις κομματικές τους θέσεις αποκαλύπτοντας ιδεολογικές εμμονές.

Ο συναγωνισμός και ανταγωνισμός μεταξύ Ελληνικών Δημοσίων και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα υπάρξει αναμφίβολα. Αυτό δεν σημαίνει κατ´ ανάγκη ότι θα υπάρξει υποβάθμιση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Όπως δεν υπήρξε κάτι ανάλογο με τα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Απεναντίας μπορεί και να  συμβεί το αντίθετο. Οφείλει, όμως, η πολιτεία να αυξήσει τη χρηματοδότηση και να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Είναι δεδομένο ότι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα φοιτήσουν φοιτητές που έχουν  οικονομική άνεση. Είναι οι φοιτητές που στις προηγούμενες δεκαετίες σπούδαζαν σε ξένα Πανεπιστήμια (ιδιωτικά και μη). Είναι οι φοιτητές που κάποτε σπούδαζαν στην Ιταλία και είναι οι φοιτητές που τώρα σπουδάζουν στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, δεν είχαν όλοι την οικονομική δυνατότητα  να σπουδάζουν στην Ιταλία ακόμη και αν δεν υπήρχαν τα ακριβά δίδακτρα. Η ανισότητα αυτή παραμένει με τη διαφορά ότι χρήματα από ελληνικά πορτοφόλια θα παραμένουν εντός της χώρας μας και δεν θα ενισχύουν ξένες οικονομίες και παράλληλα θα ενισχυθούμε με ξένα κεφάλαια.

Η συνύπαρξη δημοσίου και ιδιωτικού (όχι μόνο στην εκπαίδευση) για να καταστεί επωφελής για την κοινωνία προϋποθέτει καλή εποπτεία από την κεντρική διοίκηση, συντονισμό, διαφάνεια και αξιοκρατία. Προϋποθέτει, επίσης, η όποια αντίθετη άποψη να στηρίζεται στη λογική και όχι να υποκρύπτει υποκρισία, λαϊκισμό και μονίμως καταγγελτικό λόγο.

 Διαβάζοντας τα αρνητικά σχόλια (μεταξύ των οποίων και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων που πρωτοστατεί στις αντίστοιχες διαμαρτυρίες) θα συνιστούσαμε ψυχραιμία και προσοχή. Γιατί είναι προκλητικό να ομιλούν κάποιοι για ανισότητες ενώ ταυτόχρονα είχαν την οικονομική δυνατότητα να έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όσους κατέχουν πτυχία Ελληνικών Πανεπιστημίων.

 

 

 

Είναι, τουλάχιστον, παράλογο να έχουν κάποιοι καρπωθεί τα οφέλη του καπιταλισμού και ταυτόχρονα να ομιλούν για κοινωνικές αδικίες και για επικράτηση του πλούτου.

 

 

 

 Ως απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών παραμένω θιασώτης του Δημόσιου Πανεπιστημίου το οποίο αναμφίβολα θα πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 05:07 στον θαλάσσιο χώρο του Ηρακλείου Κρήτης.   Σύμφωνα με το Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στην Κρήτη, αφού άγνωστοι χρησιμοποίησαν drone για να αφήσουν εμπρηστικό μηχανισμό σε επιχείρηση. Συγκεκριμένα, κατέβασαν με drone εμπρησ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για απόπειρα απαξίωσης του έργου των Πανεπιστημιακών Καθηγητών στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων από μέλος της Ελληνικής Βουλής, κάνει λόγο ο Σύλλογος του Δ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 17 Μαΐου, δηλαδή περίπου 6 χρόνια μετά την αποκάλυψη της έκθεσης – βόμβα της εταιρείας Quintessential Capital Management (QCM) για τα οικονομικά δεδομένα της Follie Follie, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμα θα μοιράσει στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, που δεν κόβουν τα χόρτα από τις ιδιοκτησίες τους, ο Δήμος Πατρέων, καθώς ο κίνδυνος φωτιάς ειναι αυξημένος και ο φόβος επέκτασεις πυρκαγιών εντός κατοι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε 24ωρη απεργία από τις 05:00 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 1 Μαΐου έως τις 05:00 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαΐου προχωρούν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί και φωτορεπόρτερ σε όλα τα ΜΜΕ.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας αναφέρονται τα εξής: Ένας πολιτικός με πολύχρονη δράση, αποτελεσματικότητα και ουσιαστική προσφορά από όποιο μετερίζι και αν υπηρέτησε αναλαμβάνει Πρόεδρος της Επ
Image
Image

Search