ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σία Αναγνωστοπούλου για Νομική Σχολή Πάτρας: Η μεθοδευμένη κατάργησή της και η ανάγκη επανίδρυσής της

Ανακοίνωση της βουλευτού Αχαΐας, της Νέας Αριστεράς Σίας Αναγνωστοπούλου:

Τον Νοέμβριο του 2018, μετά από προσπάθειες δεκαετιών και μετά από την αντίδραση πολλών συμφερόντων, ιδρύθηκε η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η απόφαση αυτή είχε ήδη παρθεί από το ίδιο το Πανεπιστήμιο πριν από το 2000 –ήταν μία διεκδίκηση που έγινε κατάκτηση- και στηρίχθηκε από όλους τους τοπικούς φορείς. Όμως πριν καν υποδεχθεί τους πρώτους της φοιτητές καταργήθηκε από την Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Στην έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ και  παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της πόλης, των θεσμών και των φορέων της, η τότε Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως με την επίδειξη άθλιου αυταρχισμού, παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν –ούτε καν με το ίδιο το πανεπιστήμιο-  αποφασίζει αιφνιδιαστικά και μονομερώς την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα τότε επιχειρήματα της κυβέρνησης περί δήθεν πληθωρισμού πτυχιούχων νομικής σχολής όπως και περί δήθεν έλλειψης μελετών και συγκλητικών αποφάσεων αποδείχθηκαν πολύ γρήγορα έωλα. Η παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η θεσμοθέτηση της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στο όνομα της φυγής των φοιτητών στο εξωτερικό απέδειξε περίτρανα ότι η κατάργηση της Νομικής σχολής Πατρών  αποτέλεσε μια μεθοδευμένη κίνηση στο γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης της δημόσιας παιδείας και προετοιμασίας του εδάφους για την ιδιωτικοποίηση. Ενώ λοιπόν η δημόσια Νομική σχολή της Πάτρας θα δημιουργούσε περισσότερους ανέργους ,κατά τη γνωστή φιλοσοφία της ΝΔ οι νομικές σχολές των ιδιωτικών πανεπιστημίων λύνουν προβλήματα.

Και τα ερωτήματα τίθενται αμείλικτα. Για ποιο λόγο τελικά καταργήθηκε η Νομική Σχολή στην Πάτρα; Για ποιο λόγο οι χιλιάδες φοιτητές που υποχρεώνονται να φύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά χρειάζονται τα ιδιωτικά;  Για ποιο λόγο, στο όνομα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, η κυβέρνηση στερεί από το πανεπιστήμιο Πατρών μια Νομική σχολή, στερεί δε κυρίως από τόσους νέους ανθρώπους το δικαίωμα στη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία;

Καλούμε τους θεσμικούς φορείς της Πάτρας και κατεξοχήν το πανεπιστήμιο αλλά και την κοινωνία της ευρύτερης περιοχής να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση αυτό που αποτελεί πάγιο αίτημα του πανεπιστημίου Πατρών για πάνω από δυο δεκαετίες, την Νομική σχολή. Το οφείλουμε αν μη τι άλλο στη νέα γενιά.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

του Αλέξανδρου Βασιλικού, προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία που συνηγορούν για ένα 2024 με θετικ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Βασίλη Λαδά, Δικηγόρου, Ποιητή - Πεζογράφου Στην πολιτική και φιλοσοφική πραγματεία «Κριτική της Εγελιανής Φιλοσοφίας του Κράτους Δικαίου», 1843, του Κάρλ Μάρξ διαβάζουμε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τις συντάξεις με οφειλές, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

του Θεόδωρου Ξούλου, οικονομολόγου Μπορεί με το Ν.4387/2016 να δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), όμως συνέχισε να κουβαλάει μαζί του πολλές αδικίες που . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας σχηματίσθηκε δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη χθες το απόγευμα στη Μανολάδα. Ειδικότερα, ένας άνδρας οδηγώντας φορτηγό
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση δέχτηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ταξιδεύοντας την Παρασκευή, προς Αθήνα. Στο ύψος του Ζευγολατιού το όχημα που επέβαινε δέχθηκε πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ του
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό, στην  Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σήμερα για τον εορτασμό της 198η Επετείου της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, π
Image
Image

Search