ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Θέτουμε νέους στόχους για την ενίσχυση του μετώπου Ελλάδας - Κύπρου

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μετά την επίσημη υποδοχή, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συμμετείχε στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας», στις οποίες συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Βλάχος ΠΝ, καθώς και Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Κατά τις συνομιλίες των δύο Υπουργών επαναβεβαιώθηκε η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών αδελφοσύνης Ελλάδος - Κύπρου και της στρατηγικής αμυντικής σχέσεώς τους, για την Ασφάλεια και την Άμυνα των δύο χωρών, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Μετά και την κατ’ ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Γιωργάλλα, έγιναν δηλώσεις προς τους Στρατιωτικούς Συντάκτες στην Αίθουσα Τύπου του ΥΠΕΘΑ:

ΝΙΚ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Μιχάλη, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας υποδέχομαι σήμερα εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα λοιπόν να σας συγχαρώ θερμά και να σας ευχηθώ δύναμη, επιτυχία στο έργο σας και ευόδωση όλων των επιδιώξεών σας.

Κατά τις συνομιλίες μας σήμερα τονίσαμε την ισχυρή μας βούληση να συνεργαστούμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή αμυντική μας συνεργασία και συντονισμό, ενισχύοντας έτσι την αδερφική και στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αλλά και τις ευρύτερες συνεργασίες μας τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με άλλες χώρες που αποτελούν στρατηγικούς μας εταίρους.

Επιβεβαιώσαμε επίσης για μια ακόμα φορά την ταύτιση Αθήνας και Λευκωσίας, τους κοινούς στόχους που έχουμε θέσει για την αμυντική μας συνεργασία, με γνώμονα τα εθνικά δίκαια και τη στρατηγική για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Επιπλέον συζητήσαμε την πρόοδο της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας, όπου επιδιώκουμε συστηματικά και θα επιδιώξουμε ακόμα πιο συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητάς τους.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας μας στον τομέα των Ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών, όπου οι χώρες μας συμμετέχουν στα προγράμματα μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, τα λεγόμενα προγράμματα ΠΕΣΚΟ, όσο και σε πολλά συνεργατικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκή Ταμείο Άμυνας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον επιβάλει να κάνουμε ακόμα πιο εντατική τη συνεργασία μας, καθώς ο αναθεωρητισμός, η αμφισβήτηση των διεθνών συνόρων και η κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου καθιστούν επιτακτική περισσότερο από ποτέ τόσο την ενίσχυση της συμπαράταξής μας όσο και το στενό συντονισμό στη συνεργασία με τους εταίρους μας.

Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος τηρεί αταλάντευτη στάση κι έχει οικοδομήσει την Εθνική Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειάς της στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας.

Με τον Υπουργό κ. Γιωργάλλα συζητήσαμε την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κοινές προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουμε.

Θα ήθελα λοιπόν να επαναλάβω και σήμερα ότι από την πρώτη στιγμή μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, εκδηλώσαμε τη συμπαράστασή μας στον Τουρκικό λαό και επίσης να τονίσω επιπλέον την έμπρακτη συνδρομή της Ελλάδας όπως ακριβώς και έπρεπε.

Είμαστε πάντα υπέρ των σχέσεων της καλής γειτονίας και καλωσορίζουμε τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ελπίζω βέβαια, αν και διατηρώ και κάποιες επιφυλάξεις, αυτή να συνεχιστεί και να διατηρηθεί και στο μέλλον και να αποτελέσει έτσι την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου, με βάση ασφαλώς και πάνω απ’ όλα το Διεθνές Δίκαιο.

Κύριε Υπουργέ αγαπητέ Μιχάλη, η σημερινή επίσκεψή σας μας έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αμυντικής μας συνεργασίας αλλά και να θέσουμε νέους στόχους για την ενίσχυση του ενιαίου και αρραγούς μετώπου Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα θα βρίσκονται πάντα στην πρωτοπορία ως πυλώνες σταθερότητας και ως αξιόπιστοι και συνεπείς εταίροι για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας, με σταθερή όμως πάντα βάση την αδερφική στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.

Follow Us

OXYGEN FM

© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search