Στην διαγραφή τριών βουλευτών του κόμματός του προχώρησε ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας. Με επιστολή του ο κ. Στίγκας προς τον Πρόεδρο της Βουλής αναφέρει ότι διαγράφονται οι βουλευτές: Ιωάννης Δημητροκάλλης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και Ιωάννης Κόντης.
Από το βήμα της Βουλής ο κ. Στίγκας είχε χρησιμοποιήσει σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά βουλευτών της Κ.Ο. των Σπαρτιατών οι οποίοι επέλεξαν να αφήσουν τα έδρανα των Σπαρτιατών άδεια.
«Οι κύριοι που λείπουν», είπε, «είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα, εξωκοινοβουλευτικά, το λέω με το θάρρος της γνώμης μου που είχα πάντως ως Έλληνας πολίτης. Τα ξένα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε Greek μαφία ή και Δον Κορλεόνε, που λένε τι θα κάνουν και πως θα το κάνουν».
Να διατυπώσει εγγράφως αν υφίσταται ή όχι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών κάλεσε νωρίτερα τον επικεφαλής του κόμματος Βασίλη Στίγκα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.
«Εκτιμώ από αυτά που είπατε ότι η σημερινή σας ομιλία είναι το κύκνειο άσμα της ύπαρξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος σας όπως υφίσταται σήμερα και μάλιστα με πολύ βαριές αιτιάσεις. Θα δω και τα πρακτικά αλλά θέλω να ξέρετε ότι λογικό είναι πως περιμένω και εγγράφως μια τέτοια διατύπωση αυτής της εξελίξεως ώστε να εκδοθεί και απαραίτητη ληξιαρχική πράξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας αμέσως μετά τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Στίγκας από το βήμα της Ολομέλειας, κατά των βουλευτών του κόμματος του -οι οποίοι απουσίαζαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του- ότι είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από εξωθεσμικά κέντρα.
Το κλίμα διαφάνηκε από νωρίς σήμερα όπου ο πρόεδρος των Σπαρτιατών βρέθηκε σήμερα ολομόναχος στα έδρανα της βουλής.
Συνειδητοί και συμβολικοί οι λόγοι της απουσίας των βουλευτών
Βουλευτές του κόμματος, ανέφεραν ότι οι λόγοι απουσίας τους είναι συμβολικοί και συνειδητοί. «Βρισκόμαστε σε μια διελκυστίνδα αντιπαράθεσης για το συνέδριο», τονίζει ένας βουλευτής επιμένοντας ότι και οι 11 θέλουν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες και την προσθήκη νέων μελών στο κόμμα και να οριστούν τα όργανα. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να φέρει νέες ισορροπίες στο κόμμα. Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να τεθεί θέμα ηγεσίας και έτσι οι βουλευτές να βρουν την διέξοδο που ενδεχομένως να ζητούν, με θεσμικό τρόπο. Ο Στίγκας, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, προσπαθεί να «φρενάρει» τις εξελίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει σε αυτή την χρονική στιγμή τη διεξαγωγή συνεδρίου. Πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί του χρόνου. Και αυτό διότι δεν προκύπτει κάποια έκτακτη ανάγκη καθώς πρόσφατα διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές και η λαϊκή ετυμηγορία είναι ικανοποιητική για τους ίδιους. Στην πραγματικότητα όμως, ο Στίγκας, προσπαθεί να κρατήσει τα ηνία του κόμματος, πάση θυσία. Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού της βουλής για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ο Βασίλης Στίγκας χρειάζεται τέσσερις βουλευτές που έχουν ήδη εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες.
