ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tράπεζες: Μικρή υποχώρηση στις χορηγήσεις δανείων - Στις 5,84 μονάδες παραμένει η «ψαλίδα» μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων

 Σταθεροποιητικές τάσεις, με μικρή υποχώρηση στις χορηγήσεις, κατέγραψαν τα τραπεζικά επιτόκια τον περασμένο Δεκέμβριο, απόρροια του «φρένου» που έβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων του ευρώ.

 

Πάντως η μεγάλη «ψαλίδα» μεταξύ των επιτοκίων υφιστάμενων χορηγήσεων και καταθέσεων παραμένει στις 5,84 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς καμιά …διάθεση από την πλευρά των τραπεζών να την περιορίσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος:

 

-Το Δεκέμβριο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,51%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 6,06%.

-Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στις 5,55 εκατοστιαίες μονάδες.

-Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,51%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε στο 6,35%.

-Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στις 5,84 εκατοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικότερα:

*Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,51%.

 

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,18%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,83%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,25%.

*Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,06%.

 

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 15,11%.

 

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 51 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,10%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,08%.

 

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,87%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 7,80%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης, το Δεκέμβριο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 5,78%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,95%.

 

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,77%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,01%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,77%.

 

Υφιστάμενες καταθέσεις…

 

*Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) διαμορφώθηκε στο 0,51% από 0,48% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,68%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,00%.

Υφιστάμενα δάνεια…

 

*Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,35%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,41%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 8,23%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,27%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 7,10%.

 

ertnews.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με ποινές που φτάνουν τις πρόσκαιρες καθείρξεις έως 15,5 χρόνια και χρηματικές ποινές μέχρι 100.000 ευρώ, καταδικάστηκαν 50 κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στο κ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα σοβαρό περιστατικό στη διάρκεια του οποίου μία γυναίκα μαχαίρωσε δύο άτομα εκτυλίχθηκε πριν από λίγα 24ωρα στο κέντρο του Ηρακλείου στην Κρήτη. Πληροφορίες της ιστοσελίδας, cr . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον αστυνομικό , οδηγό υπηρεσιακού βουλευτικού αυτοκινήτου, που κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδιοκτήτης στάβλου στην περιοχή της Ημαθίας κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε βάρος δύο μαθητριών, οι οποίες κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής έκαναν ιππασία. Τα κορίτσια η . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στις φυλακές Μαλανδρίνου θα μεταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο 38χρονος ηγετικό στέλεχος των αντιεξουσιαστών στην Πάτρα, που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τη Δευτέρα, για συμμετοχή στην
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

O χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας το 1996 στην Ατλάντα και Αργυρός Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα, Νίκος Κακλαμανάκης αναγορεύεται σήμερα σε επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Λογοθεραπείας και Φυσικοθερ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών. Στην εκδήλωση που είχε τίτλο «Μα
Image
Image

Search