ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εmail Gate: 2,8 εκατομμύρια ευρώ διεκδικούν οι απόδημοι για το σκάνδαλο

Νέες εξελίξεις αναμένεται να προκύψουν σύντομα στην υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων από το υπουργείο Εσωτερικών και τη χρήση τους από την ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ο δικηγόρος μερίδας απόδημων που έχουν κινηθεί νομικά για την υπόθεση, Βασίλης Σωτηρόπουλος, αναφέρει σε ανάρτησή του ότι αναμένεται η σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατόπιν της δικής της έρευνας, και ότι η εν λόγω ανεξάρτητη αρχή είναι πιθανόν να ασχοληθεί και με την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης των αποδήμων στα συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα τους.

Εκατόν σαράντα ατομικές αγωγές αποδήμων ή κοινές αγωγές συζύγων ή συγκατοίκων

Σύμφωνα με τον νομικό, μόνο από το γραφείο του έχουν κατατεθεί 140 ατομικές αγωγές αποδήμων ή κοινές αγωγές συζύγων ή συγκατοίκων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και έχουν κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ έχει λάβει εντολή για άλλες 14 αγωγές αποδήμων που βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης και προετοιμασίας.

«Το συνολικό ποσό που έχει αξιωθεί μέχρι στιγμής για την ηθική βλάβη ανέρχεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διοικητικά δικαστήρια όταν επιδικάζουν αποζημιώσεις υπέρ πολιτών, στην συνέχεια κινούν και την σχετική διαδικασία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των δαπανών αυτών στα υπαίτια φυσικά πρόσωπα», αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένη και υπόλογη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτεθειμένη και υπόλογη, «για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων και την παράνομη χρήση τους από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί αποδήμους, οι οποίοι έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη, το υπ. Εσωτερικών «δηλώνει έμμεσα, για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου (σ.σ.: e-mail εκλογέα) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται, και συνεπακόλουθα είναι παράνομη».

Η σημερινή αποκάλυψη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση για την υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους από τα κομματικά στελέχη. Αναμένουμε ακόμη να μάθουμε ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων. Και ρωτάμε ξανά: Η κυρία Κεραμέως δεν γνωρίζει τι γίνεται στο υπουργείο της; Οι δικές της ευθύνες θα διερευνηθούν;».

 

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ.  Σωτηρόπουλου:

«ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

140 ατομικές αγωγές αποδήμων ή κοινές αγωγές συζύγων ή συγκατοίκων έχουμε ήδη καταθέσει ως δικηγορικό γραφείο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και έχουμε κοινοποιήσει με δικαστικό επιμελητή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ακριβώς ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του σκανδάλου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ενώ έχουμε λάβει εντολή για άλλες 14 αγωγές αποδήμων που βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης και προετοιμασίας.

Οι απόδημοι που έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που τους αφορούν διεκδικούν την χρηματική ικανοποίησή τους λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν, χωρίς καν το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου να έχει δώσει οδηγίες αυτοπροστασίας για όσα άτομα είναι θύματα της συγκεκριμένης διαρροής.

Το συνολικό ποσό που έχει αξιωθεί μέχρι στιγμής για την ηθική βλάβη ανέρχεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διοικητικά δικαστήρια όταν επιδικάζουν αποζημιώσεις υπέρ πολιτών, στην συνέχεια κινούν και την σχετική διαδικασία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των δαπανών αυτών στα υπαίτια φυσικά πρόσωπα.

Το γραφείο μας έχει κινηθεί επίσης προς υποστήριξη παράστασης της κατηγορίας και στο ποινικό σκέλος, διάσταση της υπόθεσης που καλύπτεται από την μυστικότητα της προδικασίας και γι’ αυτό προς το παρόν δεν θα ανακοινώσουμε τίποτε άλλο εκτός από το γεγονός ότι αναμένουμε τις νόμιμες ενέργειες από την εισαγγελική αρχή, κατανοώντας το επίπονο έργο που προϋποθέτει το σχετικό εισαγγελικό διάβημα.

Παράλληλα, μετά από νομικά ατυχείς απαντήσεις που έλαβαν υποκείμενα των δεδομένων, βρίσκονται σε εξέλιξη και δεκάδες σχετικές νομικές ενέργειες εναντίον φυσικού προσώπου που οδηγούν την υπόθεση σε δικαστικές συνθέσεις, για τις οποίες υπάρχουν ήδη ημερομηνίες δικασίμων προσδιορισμένες στα τέλη του Ιανουαρίου και τις αρχές του Φεβρουαρίου του έτους 2025 στα δικαστήρια της Αθήνας.

 

Αναμένεται ακόμη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατόπιν της δικής της έρευνας. Η ανεξάρτητη αρχή ενδέχεται να ασχοληθεί πολύ σύντομα και με την άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης των αποδήμων με χορήγηση αντιγράφων, με το πρόσχημα ότι απαιτείται ταυτοποίηση μέσω .gov, ενώ είναι γνωστό ότι οι απόδημοι έχουν νόμιμα υποβάλει ατομικά το αίτημά τους μέσω του ταυτοποιημένου από το ΥΠΕΣ e-mail τους, χωρίς να απαιτείται νομικά οποιαδήποτε άλλη μορφή ταυτοποίησης, λαμβανομένου υπόψη ότι πολλοί μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν διαθέτουν καν κινητά τηλέφωνα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο σύστημα ταυτοποίσης που προϋποθέτει σύνδεση τηλεφώνου με τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Εφόσον δεν επέλθει άμεση επίλυση αυτού του τόσο απλού ζητήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσουμε και εκεί σε νομικές κινήσεις κατά παντός υπευθύνου προσώπου, όπως ενημερώσαμε σήμερα τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς όλες οι πλευρές αναμένουν την ενεργητική παρέμβαση των αρμόδιων αρχών».

https://www.in.gr/

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης λέγοντας ότι είναι μνημονιακού τύπου ρύθμιση και πως ευνοεί τις μεγαλύ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με θερμά λόγια για την συνεργασία του Άρη Σπηλιωτόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλά ο Νίκος Καρανίκας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει πυρά σε όσ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την δολοφονία του 75χρονου Λεωνίδα Χατζημιχάλη, ένας 47χρονος άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για το άγριο έγκλημα στη Σάμο. Η κόρη του 75χρονου μίλησε στο Live . . .
LIFE STYLE

Η Μαρία Μπακοδήμου έκανε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης μια ανάρτηση, η οποία ανησύχησε τους διαδικτυακούς της φίλους. Η παρουσιάστρια ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Ins . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, σημειώθηκε για μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο οίκημα όπου δίπλα υπήρχαν αρκετά σπίτια. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Η φετινή Πρωτομαγιά, έξι χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, βρίσκει όλους τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με έναν «ακήρυχτο» οικονομικό πόλεμο εκ μέρους της εργοδοσίας, με
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Τις βραδινές ώρες χθες, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ομάδα Κ-9, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του
Image
Image

Search